UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-01-09 20:43

Franyó Krisztián megugrotta a szintet az Erste Ligában

Az UTE 17 éves jégkorongozója, Franyó Krisztián az elmúlt hónapokban egyre nagyobb szerephez jut a lila-fehérek Erste Ligában szereplő felnőttcsapatában, eközben pedig az U20-as és az U18-as válogatottnak is oszlopos tagja.

Sűrű hónapok vannak Franyó Krisztián háta mögött, ugyanis a 17. születésnapját december végén ünneplő fiatal jégkorongozó amellett, hogy debütáló évadában már tíz lejátszott mérkőzésnél jár az Újpest felnőttélvonalbeli csapatában, nemrég megjárta a hazai rendezésű U20-as világbajnokságot, amelyen a bennmaradást kiharcoló magyar válogatott legfiatalabb tagjaként vett részt. Majd a budapesti divízió I/A-csoportos junior-vb végeztével csatlakozott az U18-as válogatott keretéhez, és a két ünnep között Kanada felé vette az irányt, ahol a calgaryi nemzetközi tornán volt jelenése az ifjúsági nemzeti csapattal.

„Az Erste Ligában az elején kicsit nehéz feladat volt felvenni a ritmust a felnőttekkel, mivel jóval fizikálisabb a játék, mint az utánpótlás-bajnokságokban.

Az előző évadban még főleg az U18-as bajnokságban játszottam, amely után ez a szint nyilván nagy ugrást jelentett, de úgy érzem, ennek ellenére is viszonylag hamar megszoktam a tempót.

Mostanra sikerült teljesen megtalálni a helyem a csapatban, és jól érzem magam a srácok között. Idővel szeretnék minél nagyobb szerepet kivívni magamnak a teljesítményemmel. Értelemszerűen, még van hova fejlődnöm a játék minden területén. Például a védekezésben a jövőben mindenképpen többet kell majd segítsek a csapatnak” – nyilatkozta Franyó Krisztián az Utánpótlássportnak.

A 2006-os születésű hátvéd a Gyergyó ellen már az első gólját is megszerezte az Erste Ligában.

Igazán különlegesre sikerült ez a gól, hiszen a jól eltalált kapáslövésem végül győzelmet ért nekünk a Gyergyóval szemben. Nagyon örültem neki, a szurkolók és a csapattársak is gratuláltak utána, ami nagyon jól esett.
Franyó Krisztián a magyar csapat legfiatalabbjaként, 16 évesen lehetett ott a budapesti divízió I/A-s U20-as vb-n Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

Az Újpestben mutatott remek őszi formájának köszönhetően Franyó kiharcolta a helyét az U20-as válogatottban, és decemberben szerepelhetett a Tüskecsarnokban rendezett divíziós I/A-csoportos vb-n.

Felejthetetlen élmény volt hazai világbajnokságon jégre lépni! Szerencsére sok magyar szurkoló kijött minket buzdítani, ami hatalmas pluszt adott a csapatnak.

A játékosok többsége nálam egy-két évvel idősebb volt, így nagy kihívást jelentett, hogy felvegyem velük a versenyt, de összességében szerintem jól sikerült vennem az akadályt. Csapatszinten akár többet is kihozhattunk volna a tornából, ugyanakkor a bennmaradás legalább összejött, aminek nagyon annak örülök.”

A tervek szerint áprilisban Dániában újabb divízió I/A-csoportos vb várhat rá, akkor az U18-as válogatott tagjaként. Elmondta, hogy ott mindenképpen érmet nyerne a csapattal, ugyanis ezzel pozitívan zárhatná le ifjúsági éveit.

(Kiemelt kép forrása: Vörös Dávid/UTE)