UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági téli olimpia

2024-01-10 19:24

Esküt tettek az ifjúsági téli olimpiára utazó magyar fiatalok

Letették az esküt a dél-koreai Gangwonban jövő hét pénteken kezdődő és február 1-ig tartó ifjúsági téli olimpiára kiutazó magyar fiatalok.

Hivatalosan a megnyitóval startol január 19-én a negyedik ifjúsági téli olimpia, a résztvevő fiatalok azonban a szerda délután Budapesten megtartott eskütétellel tulajdonképpen már „megkezdték a kalandot”.

A dél-koreai Gangwonban rendezendő multisporteseményen az esemény történetének eddigi legnépesebb magyar küldöttsége szerepelhet, összesen 33 sportolónak szurkolhatunk majd. A csapat nagyobbik része ott volt az ünnepélyes fogadalomtételen; a hiányzók igazoltan voltak távol, a leány jégkorongozók közül például többen is az olaszországi divízió I/A-csoportos U18-as világbajnokságon szerepelnek jelenleg. Azoknak viszont, akik el tudtak jönni, emlékezetes élményben volt részük, ami méltó felvezetése volt az ifjúsági téli olimpiának. 

A versenyzőkhöz először a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt szólt, aki elmondta, az eseményen 80 ország közel 1900 utánpótláskorú sportolója vesz majd részt, emellett arról is beszélt, hogy a magyaroknak szerencséje van a koreai olimpiákkal; emlékezhetünk, 2018-ban Pjongcsangban született meg az első magyar arany téli olimpián. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja úgy fogalmazott, az eddigi legszínvonalasabb ifjúsági olimpiára számít. Hozzátette: 

legyenek hálásak és büszkék arra, hogy Magyarországot képviselhetik. Érezzék nagyon jól magukat; az első olimpia semmihez nem fogható élmény. Éljék meg ezeket a pillanatokat, napokat.

Berkó Lajos, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke elmondta, büszkék lehetünk, hogy az országnak milyen sok tehetséges fiatal sportolója van. A sportvezető emellett kiemelte, az állami sportirányítás több programon keresztül is támogatja az utánpótlássportot.

Az eskütétel előtt még az olimpiai bronzérmes rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra tartott rövid motivációs beszédet.

Letették az esküt az ifjúsági téli olimpia magyar résztvevői Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

A fiatalok egytől egyig motiváltan várják a kezdést, közülük pedig többen az Utánpótlássportnak nyilatkoztak az eskütétel után. Az egy évvel ezelőtti téli EYOF-on kirobbanó formában versenyeztek a short trackesek, akik Dél-Koreában is bizonyítanának majd; az akkor az esemény legeredményesebb fiúversenyzői közé tartozó Major Dominik azt mondja, érez emiatt kis terhet magán.

„Jó érzés, hogy itt lehetek, és megkapom a lehetőséget, már nagyon várom a kezdést. Az eskütételen már teljesen elkapott a verseny hangulata – mondja a 17 éves sportoló. – Talán idén picit több izgalom van bennem az EYOF-hoz képest, ami remekül sikerült, így most támasztottam magammal szemben elvárást. Ráadásul nehezebb is a mezőny, az ázsiai fiatalokkal is össze kell csapnunk majd. Jó formában vagyok, próbálom tisztán tartani a fejemet, és élvezni a versenyt."

A magyar csapat egyetlen műkorcsolyázójaként figyelhetjük majd a 15. születésnapját néhány nappal ezelőtt ünneplő Ekker Lénát.

„Gőzerővel készülök az ifjúsági olimpiára, holnap Norvégiába utazom egy tíznapos edzőtábor miatt, utána pedig kezdődhet a verseny – fogalmaz Ekker. – Úgy érzem, az előző évadhoz képest a jelenlegiben sokkal többet fejlődtem, két junior Grand Prix-n is szerepelhettem. Nagyon izgatott vagyok, örülök, hogy itt lehetek; jó volt hallani a Himnuszt!”

Körtvélyessy Dóra az alpesi sízők között próbálhat majd szerencsét.

„Az EYOF-hoz hasonlóan ez az eskütétel is nagyon meghitt volt, ilyenkor jövünk rá, mennyire közel van az esemény – mondja a 17 éves sportoló. – Szerencsére az elmúlt hónapok jól sikerültek, javítottam a saját pontjaimon, az évad javarésze viszont csak most következik. Szeretnék minél jobb eredményt elérni Dél-Koreában!

A magyar csapat névsora sportágak szerint:
alpesi sí: Körtvélyessy Dóra, Schneider Milán
biatlon: Bozóki Laura, Kunos László
curling: Kárász Raul, Nagy Lola
szabadstílusú sí: Szeghalmi Fanni, Tymcyna Dóra
gyorskorcsolya: Sándor Lilla, Vancsó Rebeka
jégkorong: Bátyi Boróka, Berecki Dóra, Csordás Csenge, Faragó Luca, Hajdu Lili, Haraszt Lorina, Hiezl Réka, Polónyi Petra, Sághy Lara, Simon Bíborka, Szabó Bonita, Takács Noémi, Weiler Krisztina
műkorcsolya: Ekker Léna
rövid pályás gyorskorcsolya: Keszthelyi Dávid, Major Dominik, Szigeti Dóra, Végi Diána
sífutás: Bere Larissza Vanda, Gaál Dóra, Holló Martin
snowboard: Tóth Emma, Barabás Attila Bálint

(Kiemelt képünk forrása: Szalmás Péter/MOB-Média)