UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-01-10 16:18

Májusban visszatér Újpestre Ábrahám Minna

Az új esztendő első csütörtökén az újpesti úszók is vízbe csusszantak: számukra is megkezdődött a 2024-es edzésidőszak a szokásos hajnali keléssel és a kora reggeli tréninggel a Duna Arénában.

Az amerikai egyetemen tanuló, világbajnok Kós Hubert és a nyáron szintén a tengerentúlt választó, korosztályos vb- és Eb-aranyérmes Ábrahám Minna távozása után sem állt meg az élet az UTE úszószakosztályában.

„Olyannyira nem, hogy már január negyedike óta ismét vízben vagyunk, ráadásul nem sokára ismét csatlakozik hozzánk a négy ifi Európa-bajnokom egyike, Ábrahám Minna is, aki májusban hazatér Amerikából, és itthon készül tovább az idei nagy feladatokra” – osztotta meg honlapunkkal az újrakezdés egyik jó hírét a lila-fehér klub jeles edzője, Magyarovits Zoltán, Kós és Ábrahám mestere.

Utóbbi,

a 2006-os születésű ifjú hölgy már a hazai vizes közegben hangolódhat rá a nyár kiemelkedő eseményére, a párizsi olimpiára,

amelyre egyéni számban ugyan még nem kvalifikált, a két női gyorsváltóban azonban biztosnak tekinthető a helye, és még bőven van ideje az ötkarikás részvételt érő szint elérésére 200 gyorson szólóban is. Edzője hozzátette, hogy Minna május tizedike körül teszi le a vizsgáit, utána tér vissza, majd vár rá az ifi Eb és a felnőtt Európa-bajnokság, még az olimpia előtt.

„Az már biztos, hogy a februári, dohai világbajnokságra utazik, s részt vesz a négyszer kétszázas gyorsváltóban, amely a tavalyi vébén hetedik volt.

Egyéniben hét tizedre van a kétszázas távon az olimpiai A szinttől, amelyet még megúszhat Minna is, aki a második legjobb magyar, nála csupán Pádár Niki úszott jobbat

– mondta a mester, aki sokat vár az idén a többi, már bizonyított versenyzőjétől is, köztük attól a Kárpáti Mátétól, aki tavaly tizenöt évesen nyert 5 kilométeren az ifi Európa-bajnokságon, merthogy Magyarovits nem csupán a medencés részlegben büszkélkedhet kitűnő tanítványokkal, hanem a nyílt vízieknél is.

„Idén hét és fél kilométeren vannak céljaink,

nála az a feladat, hogy bekerüljön a válogatottba, s tudjon menni a korosztályos Eb-re, vébére egyaránt”

– jelentette ki. Azt is elárulta, hogy van titkos reménysége is, akit Papp Sebestyénnek hívnak, de ennél többet nem mondott a 2008-as évjáratú medencés talentumról, talán azért, nehogy elkiabálja a leendő nagy sikereket...

Magyarovits Zoltán kitért a legkisebbekre és a Virth Balázsnál úszó felnőtt kiválóságokra is, hozzáfűzve, hogy az ő csoportját húsz – 13 év feletti – fiatal alkotja, s nyolcan úsznak még az utánpótláshoz tartozók közül kollégájánál, Szántó Istvánnál.

„Ők együtt jelentik az UTE úszószakosztályát,

a Duna Arénában vagyunk, ahol minden kiváló, tudunk a huszonötös medencében edzeni, s az ötvenesben is, illetve a konditerem is rendelkezésünkre áll

– összegezte a lényeget, majd így zárta helyzetismertetését – Az UTE egyik edzője vagyok, aki szerteágazó munkát végez. Az a feladatom, hogy az ötvenes gyorsúszó is jó legyen, és a tíz kilométeren úszó nyílt vizes is, valamint, hogy jók legyenek a 14 évesek és a felnőttek egyaránt...”

Kiemelt képünkön: Ábrahám Minna májustól ismét a Duna Arénában készül Forrás: Facebook/Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott