UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-01-11 14:36

Kezd összeszokni a serdülő fiúválogatott

Az első négy nemzetközi mérkőzésén már túl van a serdülő fiú kézilabda-válogatott; a játékosok közül Matic Dávid mesélt a benyomásokról az Utánpótlássportnak.

A fiúszakágban korosztályváltás történt a múlt nyár végén, az U21-es világbajnokságon ezüstérmet szerző kézilabda-válogatott tagjai beléptek a felnőttek közé, a serdülőcsapat pedig új tagokkal, 2008-as és 2009-es születésű játékosokkal „töltődött fel”.

A serdülők először október végén találkoztak, a bő keret tagjai és a stáb a válogatott héten a felmérésekre helyezte a hangsúlyt. Karácsony előtt az első válogatott mérkőzések következtek, a fiatalok kétszer is összecsaptak a szlovákok korosztályos legjobbjaival, és mindkétszer győztesen hagyták el a pályát. Ahogyan a januári, hajdúnánási hármastornán is: az elmúlt napokban Szlovéniát, majd (újra) Szlovákiát szoros meccsen múlták felül a hazaiak.

Közülük többen is eredményesen szerepeltek ezeken a felkészülési találkozókon: ilyen volt például a jobbátlövő Matic Dávid, aki az első három találkozón 14 gólt szerzett, míg az utolsón sérülés miatt nagyjából egy percet játszott.

„Nem sokak előtt adódik meg a lehetőség, hogy válogatottságig jut a sportágában, emiatt óriási büszkeséget érzek, illetve hálás vagyok azoknak, akik segítettek ezt elérni. A válogatott első, őszi edzőtáborában nem tudtam részt venni, megsérült a derekam, így akkor igazoltan voltam távol, decemberben viszont már ott voltam a többiekkel, az első meccsen is pályára léptem. Nem volt könnyű feladat, hiszen a klubomban, Szegeden más taktikával játszunk, de igyekeztem alkalmazkodni; mindenki izgult a kezdés előtt, ami természetes, de próbáltunk felszabadultan kézilabdázni – emlékszik vissza a fiatal, aki az első meccsen háromszor talált a kapuba. – 

Óriási kő esett le a szívemről, amikor megszereztem az első gólomat a válogatottban. Szerencsére ez rögtön a mérkőzés elején összejött, így gyorsan túl voltam rajta. Külön öröm, hogy az anyukám, a tesóm és még egy rokonom a helyszínen látta ezt, a lelátóról szurkoltak nekünk.

Egyébként mindenki hozzátette a magáét a sikerhez, úgy éreztem, mintha már hosszabb ideje együtt játszanánk.”

Matic januárban, a szlovénok ellen játszotta az eddigi legeredményesebb meccsét a válogatottban, nyolcszor talált be a 28–27-re megnyert összecsapáson.

„Jó arra a meccsre visszaemlékezni. A találkozó előtt sajnos megsérült a jobbszélsőnk, nekem kellett váltanom arra a posztra. Az előző idényben a klubomban már játszottam ott, nem volt ismeretlen a helyzet. Örültem, mert a mérkőzés nagyobbik részében pályán voltam, szerencsére tudtam élni a lehetőséggel. Nem volt könnyű, magas és erős ellenféllel kellett megküzdeni, de a gyorsaságunkkal tudtuk ezt a hátrányt kompenzálni, plusz a védekezés is jól ment. Van még mit javítani a folytatásban, de az elmúlt hetekben már sikerült valamennyire összekovácsolódni, a pályán kívül is egyre jobb az összhang a csapattagok között.”

(Kiemelt képünkön: Matic Dávid tör kapura a szlovákok elleni, decemberi felkészülési meccsen Forrás: MKSZ)