UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-01-11 09:08

„Nem volt még ekkora sikerem” – Bíró Huba a budapesti vk-aranyról

A 18 éves kardozó, Bíró Huba az eddigi legjobb eredményét érte el a budapesti junior-világkupán megszerzett aranyérmével.

A Vasas 18 éves kardvívója, Bíró Huba a múlt hét végén berobbant a korosztályos világelitbe.

A sokra hivatott fiatal

a juniorok budapesti világkupaversenyén szerzett bravúros aranyérmet,

miután több magasan jegyzett kihívót is legyőzött.

Hasonló sikere korábban nem volt Bírónak, de az évadbeli formáját elnézve benne volt a levegőben egy ilyen eredmény, hiszen a madridi junior-vk-n nyolcaddöntőt vívott, a sorozat antalyai állomásán pedig az előkelő hatodik helyen zárt.

„Madridban főleg a csapatversenyen ment jól a vívás. Akkor nagyon erős ellenfeleket vertem meg magabiztosan, és ez bizakodásra adott okot a budapesti verseny előtt. Összességében eddig a szezonom is jól sikerült, erre az évadra összeállt a vívásom.

Mentálisan érettebb lettem, van kellő versenyrutinom, jobban hiszek magamban és koncentráltabb vagyok.

Ezzel együtt engem is meglepett, hogy Budapesten aranyérmet szereztem.”

Bíró Huba a vk-arannyal Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Az első helyig nem akár milyen út vezetett a fővárosi BOK-csarnokban. Bíró a 32 között francia vetélytársa ellen 8:2-es hátrányból fordítva nyert, aztán legyőzte a vk-viadal tavalyi ezüstérmesét, majd győztesét, végül a döntőben a csapatban junior Európa-bajnok Radu Nitut múlta felül 15:11-re úgy, hogy 9:7-re még a román vezetett.

„A 8:2-es hátrányból való győzelem fordulópont volt a versenyen. Előtte nyögvenyelősen vívtam, szenvedtem a páston, utána viszont úgy éreztem, hogy bárkit le tudok győzni. Már Madridban is volt egy hasonló fordításom, akkor amerikai vívó ellen tudtam nyerni 13:6-os hátrányból. Az ilyen szituációkban igyekszem úgy gondolkodni, hogy elölről kezdődik az asszó, és nekem csak adnom kell a tusokat. Természetesen tudom, hogy mennyi az eredmény, de azzal próbálok nem foglalkozni. A döntőben azért vezetett az ellenfelem, mert nem hittem el eléggé, hogy meg tudom nyerni a világkupát. Aztán adtam pár tust, visszajött az önbizalmam, és a végén megint sikerült fordítanom.

Ez a győzelem az eddigi pályafutásom legkiemelkedőbb eredménye, és erőt, hitet ad a folytatáshoz.

Remélem, hogy ezt a színvonalat a szezon végéig fenn tudom tartani.”

A juniorok az idén is két fő megméretésre készülnek. Az Európa-bajnokságot februárban Nápolyban, a vébét áprilisban Rijádban rendezik.

„Biztos, hogy ezek után jobban várják majd tőlem a jó eredményt, de nem szeretnék magamra terhet tenni. Nem volt még ekkora sikerem, rengeteg gratulációt kaptam, és nekem is furcsa még ez a helyzet. Viszont ettől a győzelemtől semmi nem változik, ugyanúgy kell csináljam a dolgomat. Az Eb-re és a vb-re szeretnék felkészülten érkezni, hogy Nápolyban, majd Rijádban is ki tudjam hozni magamból a maximumot.”

Bíró nevelőedzője Riba Ferenc, munkájukat pedig egy ideje Kósa Miklós is segíti. Érdekesség, hogy a budapesti junior-világkupaversenyt legutóbb tizenegy éve nyerte magyar kardozó. Akkor egy másik Riba-tanítvány, Szatmári András állt fel a dobogó legmagasabb fokára.

„Ezt a történetet az edzőm, Riba Ferenc mesélte a győzelmem után. Így duplán büszke vagyok az aranyéremre. Ráadásul én pont akkor kezdtem a vívást, amikor Szatmári András nyerni tudott itt. Tizenegy éve.”

(Kiemelt képünkön: Bíró Huba Forrás: Magyar Vívó Szövetség)