UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong Divízió I/A-s U18-as leány jégkorong-vb

2024-01-13 20:33

Meglett az áhított érem a magyar lányoknak a divízió I/A-csoportos U18-as vb-n

A rossz kezdés után a magyar csapat sorozatban három győzelemmel, és bronzérmesként fejezte be az olaszországi Egnában rendezett divízió I/A-csoportos U18-as leány jégkorong-világbajnokságot. A válogatott legjobbja, Hiezl Réka elégedetten értékelt.

Korántsem indult ideálisan a világbajnokság a Bedő Botond vezette U18-as leány jégkorong-válogatottnak, miután előbb a házigazda olaszoktól (0–4), majd a japánoktól (0–2) is kikapott Egnában, a világ 9–14. legjobb csapatait tömörítő, másodvonalbeli vb-n. Ez után viszont fordult a kocka: az együttesnek sikerült megtalálnia a góllövő formáját, és egymásutánban a dánokat (4–0), az osztrákokat (hosszabbításban 2–1) és a franciákat (2–1) is legyőzte, s ezzel nyolc ponttal bronzérmesként végzett – az elitbe feljutó japánok és az olaszok mögött.

„Az utolsó fordulóban szerencsére nekünk kedvezően alakult az eredmény az osztrák–dán meccsen azzal, hogy az osztrákok csak hosszabbításban győztek, ezzel pontot veszítettek, számunkra pedig a franciák ellen megnyílt a lehetőség a bronzérem megszerzésére – ez nyilván extra motivációt és elszántságot adott minden játékosnak – mondta a mieink legponterősebb játékosa, Hiezl Réka az Utánpótlássportnak. – Bár végig a mi akaratunk érvényesült, sajnos az első két harmadban nem jöttek a gólok, majd a harmadik harmad elején a franciák szerezték meg a vezetést, de

ez sem törte meg a lendületünket, a folytatásban is sorban dolgoztuk ki a helyzeteket, mi domináltunk, szóval tényleg minden elkövettünk a harmadik hely kiharcolásáért.

A kemény munkánk végül meghozta a gyümölcsét, a legvégén 2–1-re fordítottunk, és

meglett az áhított érem, amire nagyon vágytunk.

Büszke vagyok az egész csapatra!”

A még csak 14 éves Hiezl – aki pályafutása első vb-jén szerepelt, és további három évig az U18-as korosztályt erősíti – két góllal és négy gólpasszal fejezte a világbajnokságot, és az élmezőny legfiatalabbjaként hatodik lett a torna összesített pontlistáján. (Kizárólag két olasz és három japán teljesített nála jobban.)

Hiezl Réka (balra) oroszlánrészt vállalt a magyar csapat bronzérmében az egnai divízió I/A-csoportos U18-as leány vb-n Forrás: MJSZ

„A torna elején – különösen az első, olaszok elleni meccsen – nem azzal a mentalitással játszottunk, amilyet egy világbajnoki szereplés megkövetel. Hiányzott az élesség, úgy álltunk hozzá, mintha egy átlagos mérkőzésen mennénk fel a jégre – ez jól láthatóan nem fért bele. Utána viszont sikerült ezen változtatni, és a japánok ellen már sokkal jobb játékot mutattunk, ugyanakkor a helyzetkihasználásunkkal akadtak gondok. A dánok ellen aztán rögtön az elején gólt lőttünk, és ezzel sikerült egyfajta lélektani gátat áttörni, amely nagy löketet adott utána az egész csapatnak. Elkezdtünk mindenhonnan jóval bátrabban próbálkozni, és azt kell mondjam: ezt követően már gyakorlatilag maguktól jöttek a lehetőségek. Ahogy mondtam, a helyzetek kihasználásával néha hadilábon álltunk, de összességében mérkőzésről mérkőzésre javuló formát hoztunk, és a torna előrehaladtával a csapaton belüli összhang is egyre jobban működött. A nehéz pillanatokban is végig biztattuk egymást, és a közösség ereje átlendített bennünket a holtponton.

Örülök, hogy szépen búcsúztathattuk a 2006-os születésűeket az utánpótláséveiktől, és remélem, jövőre akár még ennél is fényesebb érmet nyerhetünk.

Tavaly a negyedik, idén a harmadik helyen zárt a magyar válogatott, tehát ha a sormintát követik a lányok, 2025-ben ezüstérem következhet…

A divízió I/A-csoportos U18-as leány-világbajnokság végső sorrendje:
1. Japán – 15 pont
2. Olaszország – 10 pt
3. Magyarország – 8 pt
4. Ausztria – 8 pt
5. Franciaország – 3 pt
6. Dánia – 1 pt
A magyar válogatott vb-kerete:
Kapusok: Milibák Helga (BJA), Takács Noémi Zoé (MAC Budapest)

Hátvédek: Chlepkó Zsófia (BJA), Faragó Luca (Ajkai Óriások), Hajdu Lili (BJA), Haraszt Lorina (IOGJA), Koncz Boglárka (HKB), Kornyilov Anna (BJA), Szabó Bonita (Dornbirn, osztrák)

Csatárok: Báhiczki-Tóth Boglárka (HKB), Bátyi Boróka (Angels), Fehér Nikolett (HKB), Gergely Dalma (BJA), Hiezl Réka Effi (Vasas), Horváth Maja (BJA), Imets Mercédesz (BJA), Kárpáti Karina (MAC Budapest), Mozolai Berta (Stanstead, kanadai), Polónyi Petra (OHA, kanadai), Weiler Krisztina (MAC Budapest)

(Kiemelt képen: Hiezl Réka Forrás: MJSZ)