UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-01-18 14:05

Elekes Enikő gőzerővel készül az olimpiai kvalifikációs versenyekre

Az U20-as világ- és Európa-bajnok birkózó, Elekes Enikő (19) a felnőttek közé fellépve a megszokotthoz (65 kg) képest egy súlycsoporttal lejjebb (62 kg) próbálja ki magát, és megcélozza a párizsi ötkarikás kvóta kiharcolását.

A KIMBA-Kőbányai SC 19 éves versenyzője, Elekes Enikő alapvetően a 65 kilogrammosok mezőnyében versenyez, de a felnőttek között – az olimpiai kvalifikációt is szem előtt tartva – 62 kilóban szerepel.

„Azért én még nagyon nem vagyok felnőtt, de néha »bekacsintok« hatvankét kilóba – mondta a korosztályos vb- és Eb-győztes fiatal a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia honlapján. – Úgy néz ki, tavasszal megpróbálom az olimpiai kvalifikációs versenyeket, oda nagyjából három-négy kilót kell fogynom.

Benne van a pakliban a kvótaszerzés, de a realitás azt diktálja, hogy nem leszek ott Párizsban. Szerintem lesznek fogható meccseim, ha az első viadalon még nem, a másodikon nagyobb esélyem van arra, hogy jobb sorsolást kapjak.

Eddig három UWW-rangsorversenyen indultam, ez kevés ahhoz, hogy pontosan be tudjam határolni, hol tartok a legjobbakhoz képest. Azt érzem, jó úton haladok, de sok időre, edzésre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy én is az elithez tartozzak.”

Elekes Enikő végül arról mesélt, hogy élete egyik legjobb alapozását tudhatja maga mögött, amelyben szinte végig a felnőttválogatott programját követte. Jelenleg egy hónapos tatai edzőtáborban készül, s elmondta, a februári felnőtt Európa-bajnokságon nem vesz részt, gőzerővel készül a kvalifikációs viadalokra.

(Kiemelt képen: Elekes Enikő (kékben) Forrás: UWW)