UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-01-18 18:40

Molnár Dóra munkából megy a vébére

Tizenhatan készülhetnek a februári, katari vizes világbajnokságra úgy az úszóink közül, hogy már megvan nekik az olimpiai A szint, vagyis biztos párizsi ötkarikás indulónak számítanak. Közéjük tartozik Molnár Dóra is.

December közepén, a Győri Open elnevezésű viadalon sikerült olimpiai részvételt érő időt úsznia Molnár Dórának, a Budafóka 17 éves versenyzőjének, aki 200 háton ért célba 2:10.18 perc alatt. Így azzal a megnyugtató tudattal zárhatta az óesztendőt, hogy fő számában megvan az egyéni indulási jog, ott lehet a francia fővárosban a „szólisták” mezőnyében.

A részsikert ünnepelgetni viszont nem volt idő: nyúlfarknyi pihenést követően már az év végén megkezdték a felkészülést 2024-re edzőjével, Horváth Tamással.

„Január nyolcadikától Sopronban vagyunk – mesélte megkeresésünkre a mester. – 

Háromhetes belföldi edzőtáborban dolgozunk, január 27-ig maradunk, vagyis a dohai világbajnokságra gyakorlatilag munkából megyünk. Nem nagyon lehet csúcsformát összerakni ilyen korán, év elején,

csak úgy lehetett volna, ha szünet nélkül végigeddzük a karácsonyt meg az újévet, s abba se hagyjuk az őszt, de hát szünet, pihenő nélkül nem lehet...”

Azt is megtudtuk Horváth Tamástól, hogy amennyit lehetett, azért edzettek már a két ünnep között is. Amit amúgy nem szoktak, de a februári vb közelsége miatt most kellett.

December 31-én is, délelőtt még úsztunk egyet, de délután már nem

– árulta el, hogy akadt azért néhány szabad óra az év elbúcsúztatására is...

És hogy mi várható ezek után a világbajnokságon?

Nálunk tapasztaltabb versenyzők, de akár idősebb edzők is nehezen kalkulálnak, bármi lehet egy februári vébén

– avatott be bennünket a dilemmába, amit a valóban egészen szokatlan időpontban sorra kerülő világbajnokság jelent, és nemcsak az ő számukra. – Emlékeim szerint az 1991-es perth-i vb volt ennyire korán, azt januárban rendezték, az volt az utolsó ilyen esztendő eleji világverseny, ezért aztán most pontosan senki nem tudja, mi lesz. Amúgy is egy roppant sűrű évnek nézünk elébe, hiszen vb, Eb, olimpia követi egymást, aztán még rövid pályás vébé is lesz, és ezek csak a felnőttmezőny versenyei, melléjük nekünk bejön még egy ifi Európa-bajnokság is, illetve az országos bajnokságok, közte az ifjúsági ob...”

Mondhatni, már-már a bőség zavarát hozza 2024 – egyezünk meg a versenynaptárt „átlapozva”, majd az év csúcsviadalára térünk rá.

Mivel Dórinak van olimpiai A szintje, s a fő versenynek az olimpiát tekintjük, ebből a korai vébéből megpróbáljuk kihozni a lehető legtöbbet úgy, hogy tényleg munkából megyünk Katarba.

A vb-rajt előtt egy pár napos rápihenés azért lesz, a formaidőzítés viszont nem a mostani világbajnokságra van kihegyezve, hanem legfőképpen az olimpiára.”

A kételyekkel, kérdőjelekkel együtt is van azért várható-remélhető időeredmény, amivel kalkulálnak az év eleji vébén?

„Két éve munkából úszott 2:10-et úgy, hogy akkori legjobbja 2:12 volt, s éppen egy ilyen soproni edzőtábor után mentünk el egy nizzai Golden Tour-versenyre, ahol mindenféle formába hozás nélkül jött két másodperccel jobbat. A 2:10-zel meg is nyerte a 200 hátat, ami persze nem hasonlítható egy vébéhez, de arra számítok azért, hogy a mostani edzőtábor után Dohában meg fogja közelíteni a legjobbját, vagyis én 2:10-ben, vagy éppenséggel 2:09-ben is reménykedem...

Az ember álmodozik, aztán majd kiderül, mire jutunk, mire lesz elég az elvégzett munka. Remélem, mikor meglesz Dórinál a formába hozás és a felkönnyítés, akkor egyéni csúcsjavítás fog történni.

Jó lenne még egy ugrást tenni és azzal tényleg elérni a nemzetközi felnőtt élmezőnynek az elejét...”

(Kiemelt képünkön: Molnár Dóra Forrás: musz.hu)