UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-01-19 19:30

Somodi Maja már megszokta a felnőttversenyek légkörét

A 19 éves short trackest, Somodi Maját a felnőtt Európa-bajnokság után kérdeztük, amelyen meglepetésre 500 méteren érte el a legjobb eredményét, B-döntőbe jutott.

Bár még mindig juniorkorú, már rutinosnak számít a felnőttmezőnyben a 19 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó, Somodi Maja, aki a múlt héten a magyar küldöttség egyetlen utánpótláskorú tagjaként szerepelt a felnőtt Európa-bajnokságon.

A fiatal az ősszel sem unatkozott, több felnőttvilágkupán is jégre állt, és az egyéni csúcsain is javítani tudott.

„A világkupákon már az előző évadban is szerettem volna legalább B-döntőt korcsolyázni, ami sikerült is volna az ősszel, ám a finálét megelőzően volt egy esésem, ami után inkább nem kockáztattunk. Egy világkupánk viszont van még ebben az évadban, a célomról pedig továbbra sem tettem le! – mondja a szegedi versenyző. – A kanadai állomáson jó formában éreztem magamat, Dél-Koreában viszont fáradtabb voltam; a januári felnőtt Eb előtt ismét a megfelelő állapotba kerültem, a kontinensviadal viszont végül nem teljesen úgy sikerült, ahogyan azt vártam.”

Somodi végül 500 méteren 10., 1000-en 11., 1500-on pedig 15. lett, amivel minimálisan, de elmaradt az addigi legjobb egyéni eredményétől, a tavalyi 8. helytől, amit egy kilométeren ért el.

„Úgy érzem, már sikerült kipihennem az Európa-bajnokság fáradalmait, csak egyéni edzéseim vannak a héten, ráadásul itthon tudok lenni a családomnál Szegeden. Az ezerötszáz és az ezer méter inkább a számom, a célom pedig a döntőbejutás volt, ami nem jött össze, így maradt bennem hiányérzet.

Az ötszáz viszont abszolút meglepetés volt, a B-jelű fináléban zártam, aminek nagyon örültem.

A short trackes már 16 évesen debütálhatott a felnőtt Európa-bajnokságon, 2022 végén váltóban bronzérmet szerzett a kazahsztáni felnőttvilágkupán, számos alkalommal összecsaphatott már a szakág legjobbjaival.

„Teljesen megszoktam már ezt a közeget, ami nem csoda, hiszen egészen fiatalon belekerültem. Emlékszem,

az első néhány alkalommal egyéniben még nem igazán juthattam szóhoz, de akkor már az is óriási élmény volt, hogy a helyszínről figyelhettem a klasszisokat.

Verseny közben csak magamra koncentrálok, de az események utáni videózáson az ellenfelek mozgásáról is sok szó esik, igyekszem ellesni a tapasztaltabb korisok megoldásait – magyarázza Somodi, aki az évad hátralevő részére is kitér. – A junior-vb és a hatodik világkupa is Lengyelországban lesz, kevés eltéréssel; a terv szerint mindkettőn jégre állok. Az idény utolsó versenye pedig a legnagyobb, a felnőtt-vb lesz.”

(Kiemelt képünkön: Somodi Maja Fotó: Tumbász Hédi)