UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági téli olimpia Korcsolyasportok

2024-01-21 11:59

Major megnyerte a B-döntőt, de többre vágyik

„Nem ez volt a cél, hanem a dobogó, de talán még az is összejöhet” – mondta a rövid pályás gyorskorcsolyázó, Major Dominik, miután 1000 méteren a B-döntőt megnyerve a hatodik helyen végzett a gangwoni ifjúsági téli olimpián.

Mint arról beszámoltunk, a magyarok közül Major Dominik érte el a legjobb eredményt a dél-koreai ifjúsági téli olimpia második napján. A fiatal short trackes a hatodik helyen végzett az 1000 méteres távon. Major összességében felemás érzésekkel zárta a napot, amelyen a B-döntőt sikerült ugyan megnyernie, ám ő valami egészen másra, sokkal többre vágyott.

„Az első futam viszonylag könnyű volt, aztán a negyeddöntőben kemény csatába keveredtem, de szerencsésen alakult, mert a japán fiú elesett előttem – tekintett vissza a nap eseményeire Major Dominik a MOB honlapján. –

Azután az elődöntőben karral visszahúztak a második helyről, ha ez nem történik meg, A-döntőbe jutok, így maradt a B, amit sikerült megnyernem. Nem ez volt a cél, hanem a dobogó, de talán még az is összejöhet.

Három ezredmásodperc. Ennyin múlt Végi Diána Laura A-döntőbe jutása a lányoknál ugyanezen a távon. Milliméterekre volt attól, hogy a fináléba kerüljön, amelyben a látottak alapján lehetett volna esélye akár érmet nyerni is. Ám a feltételes módnak a sportban nincs értelme, úgyhogy lássuk, miként értékelte a napot maga az érintett, aki az előző napi, 1500 méteren megszerzett negyedik hely után ezen a távon nyolcadik helyen végzett.

Végi Diána Laura (balról a harmadik) nyolcadik lett 1000 méteren az ifjúsági téli olimpián Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

„Szerencsés sorsolásom volt végig, az elődöntőben is, de sajnos az utolsó fél körön megpróbáltam kívülről megelőzni a kínait, így utólag azt lehet, hogy nem kellett volna – elevenítette fel a történteket Végi. – De annyira belassult előttem, hogy mindig rácsúsztam, többször megütötte a sípcsontomat és fejbe is ütött. Kihúzódtam, hogy megelőzöm, ám közben a kazah belülről odaért mellém.

Három ezreden múlt, néhány milliméter volt csak a pengéink között. Tanultam belőle, csak kár, hogy ilyen nagy versenyen kellett megtanulnom ezt a leckét.

Bízom benne, hogy az ötszáz és a váltó jobban sikerül majd.”

Ezen a távon Szigeti Dóra a negyeddöntőben búcsúzott, míg Keszthelyi Dávid az előfutamok során. Hétfőn, 500 méteren mindketten javíthatnak.

Vegyesek az érzéseim, mert bár szépek lettek az eredmények, lehettek volna sokkal szebbek is

– mondta Lakatos Tamás vezetőedző. – Dominik nagyon szépen versenyzett, és annak ellenére megnyerte a B-döntőt, hogy kétszer is szabálytalankodtak ellene. Lora is szépen versenyzett, de sajnos megint elkövetett egy hibát, túlságosan nagyot nyitott az elődöntőben, amiért nagyon nagy árat fizetett. Dóritól és Dávidtól ötszázon várunk többet, szeretném, ha mindannyiuknak kicsit szerencsésebb lenne az ötszázas napjuk, mert ebben a maiban is benne volt a jobb eredmény.”

(Kiemelt képen: Major Dominik Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)