UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-01-23 13:10

Lévai Levente remek formában kezdte az évet

A Budapesti Honvéd junior vb- és Eb-ezüstérmes kötöttfogású birkózójával, Lévai Leventével (18) az után beszélgettünk, hogy kiváló formában kezdte az évet: ezüstérmes lett a zágrábi felnőtt UWW-rangsorversenyen a 72 kilósok között.

Mint arról beszámoltunk, a 18 esztendős Lévai Levente a döntőig menetelt a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) idénynyitó zágrábi felnőtt rangsorversenyén a kötöttfogásúak 72 kilós mezőnyében. A Budapesti Honvéd U20-as világ- és Európa-bajnoki ezüstérmese egy brazil és két horvát riválison túljutva vívta ki a finálés szereplést, amelyben végül nem bírt a felnőtt Eb-győztes, azeri Ulvu Ganizadzéval.

Ugyanakkor Levente teljesítménye így is rendkívül dicséretes, mivel a horvát Dominik Etlinger és a brazil Calebe Correa Ferreira személyében két felnőtt-kontinensbajnoki bronzérmest is megvert.

Ráadásul a magyar fiú ezzel egyébként az első érmét nyerte UWW-rangsorversenyen.

„Rendkívül pozitívan csapódott le bennem a zágrábi verseny, mert az év végén, az ünnepek alatt másfél hétre leálltam az edzésekkel, ami a mi sportágunkban viszonylag hosszabb kihagyásnak számít – tekintett vissza Lévai Levente az Utánpótlássportnak. – Azonban szükségem is volt némi szünetre, mert fáradtnak éreztem magam.

Ehhez képest január elején visszaálltam a munkába, majd másfél hétre rá már ilyen jó formában tudtam birkózni – ez engem is kicsit meglepett, de természetesen nagyon örültem neki.

Remek tapasztalatszerzési lehetőség volt, hogy például brazil versenyzővel is megküzdhettem, mivel a dél-amerikaiak nagyon más stílusban, technikásan birkóznak ahhoz képest, mint ami mondjuk Európában megszokott. Értelemszerűen az Európa-bajnok azeri ellenfelem a döntőben már jóval magasabb szintet, más kategóriát képviselt."

Levente tavaly elsőévesként berobbant az U20-asok nemzetközi élmezőnyébe: a jordániai világ-bajnokságon és a spanyolországi Európa-bajnokságon is finalista volt. A fiatal elmondta, a múlt nyári világversenyek után szeptemberben tartott némi pihenőt, majd az ősszel klubjában az erőfejlesztésre helyezték a hangsúlyt edző-édesapja Lévai Zoltán vezetésével.

„Ezt követte a téli alapozó időszak, és igazából ez tart még most is, egészen februárig bezárólag. Igazából olyan jól sikerült eddig a munka, hogy a súlyom most már hetvenhat kiló körül mozog, így jelenleg úgy tűnik, erre az évre feljebb fogok lépni egy súlycsoporttal, és a hetvenkettő helyett a hetvenhét kilós kategóriában versenyzem. Ez igazából egy magától értetődő folyamat volt, ahogy teltek-múltak a hónapok, erősödtem és ezáltal a súlyom is feljebb ment. Nem akartunk gátat szabni a természetes növekedésemnek, fejlődésemnek – mondta, majd így folytatta a céljairól. – 

Ahol lehetőségem lesz indulni felnőtt-, illetve U23-as versenyeken, ott mindenképpen szeretném kipróbálni magam, viszont az elsődleges célom idén is, hogy a nyáron – ráadásul a vébé csak szeptember elején lesz – a saját korosztályom világversenyein legyek csúcsformában.

Első körben persze szeretnék jól teljesíteni a válogatóversenyeken, és kivívni a válogatottságot. A következő versenyem február elején éppen az első junior-válogató lesz."

(Kiemelt képen: Lévai Levente (jobbra) Forrás: UWW/MBSZ)