UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági téli olimpia

2024-01-24 11:19

Döntős a 3x3-as leány jégkorong-válogatott Gangwonban

Az olaszokat újból legyőzve döntőbe jutott a 3x3-as leány jégkorong-válogatott, a short track vegyesváltó elmaradva a saját várakozásaitól hetedikként végzett, míg Schneider Milán óriás-műlesiklásban kiesett a második futamában. Ezek voltak a szerdai nap magyar szempontból legfontosabb történései a gangwoni ifjúsági téli olimpián.

Így utólag már elárulják: végig az a cél lebegett leány hokisaink szeme előtt, hogy döntőt játsszanak a gangwoni téli ifjúsági olimpián. Mindent ennek rendeltek alá, ezért küzdöttek az elmúlt napokban sem időt, sem erőt, sem energiát nem kímélve. Összesen nyolc megnyert meccs van a hátuk mögött, amelyek közül a szerdai volt a legfontosabb – az olaszok ellen játszott elődöntő. Érdekesség, hogy 3x3-as leány jégkorong-válogatottunk kevesebb mint 20 órán belül másodszor csapott össze a verekedős, kemény hokit játszó olaszokkal, ám

ahogy az első, úgy a második mérkőzését is viszonylag simán megnyerte

 – számolt be a Magyar Olimpiai Bizottság szerdai összefoglalójában.

„Tegnap este korán elaludtunk, regenerálódtunk, és mindannyian koncentráltunk arra, hogy az olaszok elleni második meccsünket is megnyerve holnap játszhassunk az aranyért – mondta Sághy Lara, a válogatott egyik kiválósága. – Mindent beleadtunk, végig a cél lebegett a szemünk előtt.

Ha az eredmény nem is ezt tükrözi, szoros és kemény meccset játszottunk az olaszokkal, meg kellett küzdeni ezért a döntőért.

„Az olaszok mindig nagyon durván játszanak, most sem volt ez másként, arra kellett nagyon figyelnünk, hogy ne üssünk vissza, mert az a kárunkra vált volna – tette hozzá játékostársa értékeléséhez Haraszt Lorina. – Nagyon fárasztó napokon vagyunk túl, de mindent megtettünk, hogy bekerüljünk a döntőbe, hiszen

azért jöttünk, hogy az aranyért játsszunk!

Marleen Collins Delaney, a magyar csapat szövetségi kapitánya büszke volt a lányokra, és örült, hogy az elképesztő sorozatterhelés végén is tudták a saját játékukat játszani, és simán jutottak a döntőbe.

Ez volt a legfontosabb győzelem, mert ez garantálja az érmet Magyarországnak,

aminek nagyon örülünk mindannyian – mondta Delaney. – Mivel a két olaszok elleni meccs nagyon közel volt egymáshoz, könnyű dolgom volt a mérkőzés előtti beszéddel, csak annyit mondtam, folytassák ott, ahol előző este abbahagyták. Megtették. A döntő előtt arra kell figyelnünk, hogy az eddigihez hasonlóan a saját játékunkat játsszuk, azokra a dolgokra koncentrálni, amiket jól csinálunk.”

A döntőben a magyar csapat ellenfele a Kínát a másik elődöntőben 6–4-re legyőző, hazai pályán küzdő Dél-Korea lesz. A csoportmérkőzések során egyszer már találkozott a két válogatott, akkor 16–0-ra nyertek a mieink.

Végi Laura kicsúszott a vegyes váltók elődöntőjében, a mieink végül hetedikként zártak Fotó: Szalmás Péter/MOB

Rövid pályás gyorskorcsolyázóink nagy reményeket fűztek a vegyes váltóhoz, ám ezeket a reményeket sajnos nem sikerült dobogós helyre váltani. Az elődöntő elképesztő izgalmakat hozott, nehéz csoportba került a Szigeti Dóra, Végi Laura, Keszthelyi Dávid, Major Dominik összeállítású magyar négyes, ám elképesztő tempót diktálva vezetett a futamban, ám az utolsó előtti váltáshoz érkezve Végi Laura elcsúszott, és sajnos ezzel az A-döntős reményeink is szertefoszlottak. Következett számunkra a B-döntő, amelyben szintén történt kicsúszás, így váltónknak meg kellett elégednie a hetedik hellyel.

Nagyon nehéz ilyen nap után bármit mondani, hiszen az elődöntőben olyan fölényesen vezettünk, hogy igazából semmit sem kellett volna csinálni, csak egy biztonsági korizással megnyerni, ehhez képest elestünk

– foglalta össze a történteket Lakatos Tamás vezetőedző. – Ebben egyértelműen benne volt az A-döntőbe jutás, úgyhogy elég nehéz volt megélni az edzői pulpitusról. Ha összességében nézem az elmúlt napok eseményeit, akkor azt kell mondanom, hogy jó eredményeket értünk el: Major Dominik ötszázon megnyert bronzérme mellett szereztünk negyedik, ötödik, hatodik hetedik helyeket, de azért van hiányérzetem, mert például Végi Lorának biztos érem úszott el, amikor ezerötszáz méteren elszámolta a köröket, és eggyel korábban felállt…

Nem túlzok, amikor azt mondom, három érmet hagytunk Koreában, emiatt remélem, a fiatalokban is van némi hiányérzet.

Alpesi síben a fiú óriás-műlesiklást rendezték, amelyben Schneider Milán révén voltunk érdekeltek: a magyar sportoló az első futamban a 33. helyen ért célba, a másodikon azonban sajnos elesett, így nem fejezte be a versenyt.

IV. IFJÚSÁGI TÉLI OLIMPIA, GANGWON

Alpesi sí. Óriás-műlesiklás. Fiúk: 
1. Nash Huot-Marchand (Franciaország) 1:34.37, 2. Zak Carrick-Smith (Nagy-Britannia) 1:35.30, 3. Florian Neumayer (Ausztria) 1:35.37, …Schneider Milán (Magyarország) – kiesett a 2. futamban

Rövid pályás gyorskorcsolya. Vegyesváltó: 1. Kína 2:46.516, 2. Egyesült Államok 2:47.124, 3. Japán 2:47.412, …7. Magyarország (Szigeti Dóra, Végi Laura, Keszthelyi Dávid, Major Dominik)

3x3-as jégkorong. Lányok. Elődöntő: Magyarország–Olaszország 14–4 (6–0, 5–2, 3–2)

(Kiemelt képen: a 3x3-as leány jégkorong-válogatott Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)