UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2024-01-25 20:47

Igaz Laura reméli, hogy végérvényesen maga mögött hagyta a nehéz időszakot

Másfél évvel ezelőtt Porecben ifjúsági Európa-bajnoki győzelmet ünnepelhetett a 19 éves cselgáncsozó, Igaz Laura, ám az azóta eltelt időszakban alig indult versenyen, ugyanis egymást követték a sérülések. A Budapesti Honvéd ígéretes fiatalja a hosszú kihagyás után februárban a győri felnőtt European Open-versenyen térhet vissza.

Legutóbb éppen egy évvel ezelőtt, tavaly januárban beszélgettünk Igaz Laurával, amikor úgy tűnt, az ifjúsági Európa-bajnok cselgáncsozónak sikerült kilábalnia abból a hullámvölgyből, amelybe az Eb-arany megszerzése után belekerült a 2022-es esztendő második felében (többek között könyöksérüléssel is meg kellett küzdenie). Ekkor a Budapesti Honvéd reménysége éppen korosztályváltás előtt állt, hiszen tavaly már az eggyel idősebbek, a juniorok között kellett bizonyítania – vagyis csak kellett volna, mivel újabb sérülést szenvedett, emiatt pedig múlt éve márciusa óta nem is láthattuk őt versenyezni.

„Tavaly januárban valóban azt hittem, hogy túl vagyok a nehéz időszakon, mivel akkor a könyökficam már a múlté volt, és újra egészségesen, nagyon motiváltan vágtam neki az első juniorévemnek – kezdte Igaz Laura az Utánpótlássportnak. – Sajnos márciusban a szezonnyitó, lignanói Európa-kupa-verseny nem sikerült jól, már az elején kiestem. Túlstresszeltem a visszatérő versenyemet, illetve túlságosan ragaszkodtam azokhoz a sémákhoz, amelyeknek köszönhetően korábban ifjúsági Európa-bajnok lettem. Fizikailag sem voltam még igazán jó állapotban, de főleg fejben nem voltam egyben.

Mindenesetre ez jó tanulópénznek tűnt, amelyből tudtam építkezni, és úgy álltam hozzá, majd versenyről versenyre úgy is egyre jobb formában leszek, azonban sajnos nem jutottam el odáig...
Az ifjúsági Európa-bajnok Igaz Laura (fehérben) hosszú kihagyása után februárban Győrben tér vissza a tatamira Forrás: EJU

„Áprilisban részt vettem egy nemzetközi felnőtt edzőtáborban Tatán, ahol kifejezetten jól ment a dzsúdó, és a nemzetközi felnőttélmezőnybe tartozó versenyzőkkel egyenrangú küzdelmeket vívtam, ami óriási pozitív visszajelzés volt, ez pedig az önbizalmamnak is jót tett. Majd a rá következő héten – amikor már kezdtem végre újra formába lendülni – egy alapmozdulat olyan szerencsétlenül sikerült, hogy a lábam beakadt két szőnyeg közé, és eltört a lábközépcsontom. Műtét, majd féléves rehabilitáció következett, így a versenyidény teljes hátralévő részét kihagytam. Nagyjából novemberben kezdhettem el a teljes értékű edzésmunkát, és úgy érzem, mostanra százszázalékosan meggyógyultam. Az elmúlt történései után kijelenthetem:

most már tényleg nincs szükségem több sérülésre!" 

– mondta nevetve Laura.

Neu Gábor tanítványa a sérülésből visszatérve először a február eleji, győri felnőtt European Open-versenyen lép tatamira, majd tavasszal a junior Európa-kupa-szezon is megkezdődik számára Lignanóban.

„Próbáltam minél hasznosabb tölteni azt a hosszú időszakot, amelyet ki kellett hagynom. A kondicionális edzés mellett

jobban megismertem önmagamat, amire mindenképpen nagy szükségem volt, mert maximalista lévén korábban rendre iszonyatosan görcsösen versenyeztem, és ez rányomta a bélyegét a teljesítményemre.

Azt hiszem, ezen sikerült sokat javítanom, és a jövőben már egy fokkal lazábban tudok odaállni. Jelenleg elsősorban sok küzdelemre van szükségem, hogy visszaszerezzem a kellő rutint, emiatt nem is tervezek igazán előre, csak szeretnék lépésről lépésre haladni immár másodéves juniorként."

(Kiemelt képen: Igaz Laura Forrás: EJU)