UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-02-04 09:02

Biztató a jövőkép – jó úton jár a leányutánpótlás

Történelmi győzelmet ért el a 3x3-as leány jégkorong-válogatott, amikor megnyerte a gangwoni ifjúsági téli olimpia tornáját, ugyanis ezzel az első magyar aranyérmet szerezte a korosztályos ötkarikás esemény történetében. Kolbenheyer Zsuzsannával, a hazai szövetség (MJSZ) szakágvezetőjével beszélgettünk a diadal kapcsán, illetve szóba került a korábban szintén sikeresen záruló divízió I/A-csoportos U18-as vb is.

Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar csapat jóformán átgázolt a mezőnyön a gangwoni ifjúsági téli olimpia 3x3-as leány jégkorongtornáján. A kanadai Delaney Collins vezette válogatott mind a kilenc meccsét megnyerte, és összesen 155 (!) gólt lőtt ezeken a találkozókon, miközben csak nyolcat kapott. A mieink a döntőben a házigazda dél-koreaiakat is magabiztosan, 10–2-re verték.

„Azt tudni kell, hogy mostani volt az első hivatalos 3x3-as hokitorna nemzetközi szinten, így nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy ezt rögtön nekünk sikerült megnyernünk. Sporttörténelmet írtunk ezzel az arannyal – mondta az Utánpótlássportnak Kolbenheyer Zsuzsanna, a hazai szövetség (MJSZ) női szakágvezetője, a nemzetközi szövetség (IIHF) elnökségi tagja, aki egyébként a gangwoni leány jégkorong-torna igazgatója is volt egyben. –

Be kell valljam, azzal, hogy minden meccset ilyen simán nyertek, még engem is megleptek a lányok; túlteljesítették az elvárásokat.

Persze bíztunk a jó szereplésükben, és azt hiszem, nem is alaptalanul, mert ez a 2008-2009-es korosztály kifejezetten ígéretes, és talán a korábbi évjáratoknál is erősebb. Az elmúlt másfél évben rengeteg dolgoztunk ezekkel a lányokkal: havonta szerveztünk nekik edzőtáborokat, a nyáron pedig háromhetes egyéni képességfejlesztő tábort is tartottunk, illetve külön erőnléti edző is foglalkozott velük, szóval mindent elkövettünk azért, hogy itt a lehető legjobb eredményt érjék el. Azonban még ennek a tudatában sem számítottunk arra, hogy végül ilyen szinten dominálni fogják a mezőnyt.”

Kolbenheyer Zsuzsanna adta át az aranyérmeket a magyar lányoknak Gangwonban Forrás: MOB-Média

Kiváltképp eredményes januárt tudhat maga mögött a leányszakág, ugyanis a hónap elején a Bedő Botond vezette U18-as válogatott bronzérmes lett az egnai divízió I/A-csoportos vb-n, amely a világ 9–14. legjobb csapatait tömöríti magában.

„Összességében a világbajnokságon is jól szerepeltek a lányok, nagyjából kihozták magukból a legtöbbet és a kitűzött célt is elérték. Azt gondolom, a japánok és a házigazda olaszok mögötti harmadik hely a realitást tükrözi. Nagyon szoros a mezőny, a mérkőzéseket látva a mieink nem álltak messze attól, hogy akár még fényesebb érmet nyerjenek.

Úgy vélem, néhány éven belül az elitbe való feljutásra is jó esélyekkel pályázhatunk,

ha a már említett, ifjúsági olimpián szerepelt 2008-2009-esek beérnek az U18-as korukba."

Összesen kilenc olyan – még csak U16-os korú – játékos volt, aki a ganwoni és az egnai sikerből egyaránt kivette a részét: Hiezl Réka, Polónyi Petra, Weiler Krisztina, Takács Noémi Zoé, Faragó Luca, Hajdu Lili, Haraszt Lorina, Bátyi Boróka és Szabó Bonita.

„Ugyanakkor az U18-as válogatottat alkotó mostani idősebb évjáratban, a 2006-2007-esben is akadnak nagy ígéretek, nem véletlenül érdemelték ki már többen is a meghívót a felnőttválogatottba."

A vb-n szerepelt U18-as válogatottból hatan (Milibák Helga, Mozolai Berta, Imets Mercédesz, Báhiczki-Tóth Boglárka, Koncz Boglárka, Fehér Nikolett) is ott lehetnek a felnőttválogatott februári összetartásán, és készülhetnek Pat Cortina csapatával, amely az áprilisi, divízió I/A-csoportos vb-re hangol.

„Biztos vagyok benne, hogy ezek a sikerek jókora lendületet adnak majd a leányutánpótlásnak. Főleg az alsóbb korosztályokban hokizó kislányoknak jelenthet óriási motivációt, hogy realizálhatják, valóban megéri ezt csinálni, és nagy sikereket érhetnek el. Gangwonban a helyszínen én is átéltem és láttam a játékosokon, hogy milyen felejthetetlen élménnyel gazdagodtak. Előzetesen azt hittem, inkább egy dzsemborira fog hasonlítani a torna, de rendkívül komolyan vették a csapatok. Pörgős, lendületes és izgalmas volt a játék, szurkolóként is nagyon élvezhetőnek bizonyult. A 3x3-as szakágnak hosszú távon is lehet jövője. A nemzetközi szövetségnek például határozott célja, hogy a 2030-ra olimpiai sportág váljon a 3x3-as hokiból is."

(Kiemelt kép forrása: MOB-Média)