UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2024-02-06 17:04

A hazai szövetség kiemelt feladatként tekint az utánpótlás-nevelésre

Tavaly december óta Balogh Gábor az elnöke a Magyar Öttusa Szövetségnek, amely az idéntől kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre.

Tavaly decemberben Balogh Gábor személyében új elnök került a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) élére. A szövetség sajtóközleménye arról számol be, hogy a sportág korábbi jeles képviselője megújulást és átfogó reformokat vetített előre.

A hazai öttusa idei legfontosabb feladata az eredményes párizsi olimpiai szereplés – jelentette ki az új elnök. Az ötkarikás verseny azért is különleges a sportág életében, mert ez lesz az utolsó olyan olimpia, amelyen a lovasszám még szerepel. Balogh Gábor elmondta továbbá, hogy: „Maximálisan hiszek a válogatottban, a keretet erősnek, elkötelezettnek és versenyképesnek tartom az olimpiai érem megszerzéséhez. Ehhez a szervezet minden szükséges hátteret biztosít a versenyzőknek, és versenyzőbarát hozzáállással, továbbá új módszerekkel, például mentális tréningekkel is segíti a felkészülést.”  

Az eredményeken túl azonban további kihívásokkal is szembe kell néznie a sportágnak, hiszen a nemzetközi döntés értelmében a lovaglás helyett

az OCR (Obstacle Course Racing) versenyszám beépítését hazai szinten is meg kell valósítani.

Ennek egyrészt szakmai, másrészt pénzügyi vonatkozásai vannak – fogalmazta meg az elnök. – Szakmai szempontból meg kell oldanunk az összeolvadást az akadályverseny hazai vezető testületével, rövid távon biztosítanunk kell a meghatározó, kb. nyolc öttusaklubnak a szükséges eszközöket, az akadályparkot, hosszú távon pedig tovább kell ezt bővítenünk, a teljes klubrendszert lefedve. Mindehhez pedig plusz anyagi forrásokat kell bevonni, ezért a szakállamtitkárság felé sürgősen, már az olimpia előtt prezentálnunk kell a terveket, és Párizs után már a megállapodást is meg kell kötnünk.”

Kiemelten fontos feladatként tekint a szövetség az utánpótlás-nevelésre is. Jelen pillanatban kritikus az utánpótlás helyzete a versenyzőszám csökkenése miatt, de a vezetőség szerint az új sportág beemelése képes lehet ezen változtatni. Ennek érdekében a MÖSZ komoly erőfeszítéseket kíván tenni, mindenekelőtt új utánpótlásért felelős szakmai vezetőt nevezett ki Belák János személyében, aki kiváló szakemberként, és a sportág iránti maximális elkötelezettségével garancia lehet a megújulásra és a tendencia megfordítására. Emellett a szövetség erőteljesen kíván építeni a diáksporttal való szorosabb együttműködésre, továbbá a már meglévő egyetemi kapcsolatok bővítésével életpályamodell felépítését is célul tűzte ki.

(Kiemelt kép forrása: MÖSZ)