UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-02-09 19:46

Ők folytathatják a magyar sikersorozatot a korosztályos Eb-n

Öt helyet leszámítva megvan, hogy kik képviselik Magyarországot február végén a nápolyi kadét és junior vívó Európa-bajnokságon.

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége kijelölte a nápolyi kadét és junior Európa-bajnokságon részt vevő magyar csapatot. A február 22. és 29. közötti kontinensviadalra utazó keret kialakításakor döntő szempont volt a hazai ranglistákon elfoglalt helyezés.

A junioroknál teljes a névsor, a kadét fiúk mezőnyében még a tőrözőknél a hétvégi, szófiai körversenyen nyújtott teljesítmény is meghatározó lesz, valamint a kardcsapat negyedik emberének kilétére is a korosztály ob-ját követően derül fény.  

Ami a juniorokat illeti,  a férfi párbajtőrözők között az egyéni junior-vb- és Eb-bronzérmes Somody Soma, tavaly egyéni kadétvilágbajnoki címet szerző Pelle Domonkos, a kadétkorú Antal Máté, valamint Keresztes Ádám alkotja a válogatottat. A női mezőnyben a felnőttválogatott Wimmer Dorina, az idén már junior-világkupát nyert Salamon Réka, a kadétvilágbajnok Nagy Blanka, valamint a junior-vb-bronzérmes Gachályi Gréta utazik.

Balról: Nagy Blanka, Salamon Réka, Wimmer Dorina, Gachályi Gréta Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A férfii tőrözőknél a junior Eb-bronzérmes Bagdány Albert mögött három olyan ígéret sorakozik, aki már egyaránt járt egyéni kadét Eb-döntőben: Rubin Mattia, Bálint Álmos és Budaházy Ambrus. A női mezőnyben Wolf Eszter és a még kadétkorú Kollár Anna, valamint Polonyi Petra és Kalocsai Luca zárt a legjobb négyben.

A kardozó férfiak között a Budapesten vk-t nyert Bíró Huba, a közelmúltban Plovdivban bronzérmes Tóth Bertalan, valamint Dallos Benedek és Vigh Benedek a top négy. A nőknél pedig az egyéniben már junior-vb-bronzérmes és U23-as Eb-harmadik, az idén Budapesten vk-t nyert Spiesz Anna mögött a tavalyi kadét Európa- és világbajnok Domonkos Emese, továbbá Kovács Zsanett, Bende Barbara a sorrend, egyben az utazó négyes.

Bíró Huba az idén már junior-világkupát is nyert Budapesten Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Ami szintén biztos, hogy a kadétok között párbajtőrben Horváth Lotti, Szilárd Anna, Rózsás Júlia és Terhes Hanna, valamint Antal Máté, Kelemen Boldizsár, Kiss Donát és Taivainen Bence képviseli a magyar színeket Olaszországban. Kardban Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Tóth Nadin és Szabó Polli, valamint Berkeszi Dániel, Csoba Botond és Fabó Ákos (a negyedik heéy még kiadó) lép pástra az Eb-n. A leány tőrkvartettet pedig  Kollár Anna, Simon Borbála, Barus Claudia és Szeverényi Sára alkotja.

Tavaly a két korosztály Európa-bajnokságát Tallinnban rendezték, ahol fantasztikus szereplést mutattak be ígéreteink. A küldöttség összesen tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemelt ki. Ez még a tavalyelőtti, újvidéki remeklést is felülmúlta az érmek számában, hiszen akkor tizenhat medáliának örülhettünk. Igaz, akkor kilenc arany volt közte. Örömteli volt, hogy kardban, párbajtőrben és tőrben is született Európa-bajnoki cím. Egyéniben a kadétok között a kardozó Domonkos Emese és Vajda Oszkár, valamint a tőröző Rubin Mattia lett első. Továbbá aranyat nyert a kadét leány és fiú párbajtőr-, a junior férfi párbajtőr- és a női kardcsapat is.

(Kiemelt képünkön: Spiesz Anna remek formában várja az Eb-t Forrás: Magyar Vívó Szövetség)