UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-02-16 14:13

Lévai Zoltán több tanítványa – így fia, Levente – is kiváló formában kezdte az évet

Bátyjai nyomdokain haladva a 18 éves Lévai Levente már a felnőttek között is kezdi letenni a névjegyét: az év nyitányaként ezüstérmet szerzett a Nemzetközi Birkózó-szövetség zágrábi felnőttrangsorversenyén. Ugyanakkor az U20-as vb- és Eb-ezüstérmes fiatal edző-édesapja, Lévai Zoltán amondó, fiának az idén még elsősorban a saját korosztályában kell bizonyítania – ahogyan a többi ígéretes tanítványának is.

Tavaly elsőéves juniorként Lévai Levente jószerivel berobbant korosztálya nemzetközi élmezőnyébe; az U20-as világ- és Európa-bajnokságon egyaránt második lett a kötöttfogásúak 72 kilós súlycsoportjában. Mindezek után a Budapesti Honvéd ígérete újabb szintet lépett: az új esztendő első nemzetközi viadalán, Zágrábban a döntőig menetelt a „nagyok” között, végül a második helyen végzett, így először állhatott dobogóra a nemzetközi szövetség (UWW) versenysorozatában.

„Nagyon jól sikerült a téli alapozási időszak – kezdi Lévai Zoltán, Levente édesapja, a Honvéd esztergomi fiókcsapatának vezetőedzője az Utánpótlássportnak. – Mivel a tavalyi versenyszezon viszonylag hamar véget ért, az ősszel bőven akadt időnk dolgozni, legyen szó az erőfejlesztésről, az állóképességről vagy éppen a technikai repertoárról.

Úgy látszik, ez a munka kezd beérni. Tisztában vagyok Levente képességeivel, szóval annyira nem lepett meg, hogy rögtön ilyen kiváló eredményt ért ez az idén.

Mindeközben Levente két bátyja, a felnőtt-vb-ezüstérmes Zoltán és a vb-bronzérmes Tamás egyaránt a párizsi olimpiai indulást tűzte ki célul, tehát a legkisebb fivér előtt példaképekből nincs hiány.

Lévai Zoltán Forrás: Budapesti Honvéd

„A kortárasaival szemben Leventének hatalmas előny, hogy a bátyjai, úgymond, tapossák előtte az utat. Zolitól és Tomitól rengeteg tanácsot kap szakmailag és lelki téren is. A családunkban magától értetődően állandó téma a birkózás;

Levente egyszer félig viccesen úgy fogalmazott, hogy neki valójában három edzője van: az apja és a két bátyja.

Nagyon fontosnak tartom továbbá, hogy az esze is abszolúte a helyén van, az iskolában tizenkét éve kitűnő tanuló. Rendkívül céltudatos, és ennek megfelelően is dolgozik. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor az idén még a juniorkorosztályra fókuszálunk, a következő évtől viszont már a felnőttmezőnyben vitézkedne.

Amennyiben fizikailag az eddigi tempóban erősödik, akár már jövőre ott lehet a felnőtt Eb-n, és ott harcban állhat az éremért.

A zágrábi remeklés után a legifjabb Lévai idehaza is bizonyított: egy súlycsoporttal feljebb (77 kg) a juniorok között megnyerte az esztendő első válogatóversenyét. Ráadásul Lévai Zoltán tanítványai közül nemcsak ő győzött, hanem Józsa Attila (72 kg) és Czuczor Dominik (82 kg) is, minek nyomán mindhárman nagy lépést tettek afelé, hogy kivívják a válogatottságot a nyári korosztályos Eb-re.

„Örömmel láttam, hogy milyen jól birkóztak, kondicionálisan remek formát mutattak, ráadásul olyan magas szintű technikai elemeket vonultattak fel, amelyek nem igazán jellemzőek itthon a korosztályukban.

Dominánsan léptek fel az ellenfelekkel szemben, nem pedig védekező stílusban.

Attila és Dominik is egyre érettebben versenyez, nem ragadja el őket a lelkesedés. Összességében jó úton haladunk, és bízom benne, hogy ez még legalább tíz-tizenöt évig így is lesz.”

(Kiemelt képen: Lévai Levente Forrás: UWW/MBSZ)