UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-02-17 14:32

Összeértek a Balatonfüred korosztályos csapatai, ami az eredményekben is megmutatkozik

Nagy esély van rá, hogy a Balatonfüred Kézilabda Akadémia U20-as és U18-as fiúcsapata is ott lesz az évad végi négyes döntőben; a klub sportigazgatóját, Kis Ákost kérdeztük az elmúlt félévről.

A 2022-2023-as idényben az U20-asok között harmadikként, az U18-as bajnokságban pedig negyedikként végzett az alapszakaszban az – akkor még BFKA-Balatonfüred néven szereplő – Balatonfüred Kézilabda Akadémia csapata, amely mindkét esetben lemaradt az évad végi négyes döntőt érő első két helyről.

Ám könnyen lehet, hogy a klub a jelenlegi idényben mindkét említett korosztályban bejut a Final Fourba: az U20-asok között jelenleg első, az U18-asoknál pedig – a másodiktól egy ponttal lemaradva – harmadik az együttesük.

„Az utánpótlásban pörögnek az események, azt hinné az ember, hogy az akadémiai képzésben eltöltött négy-öt év hosszú idő, de rengeteg változás történik ilyenkor a sportolók életében, az állandó korosztályugrások, változások a csapatban valamelyest megnehezítik az összeszokást; mindenki más tempóban halad ezen az úton. Ráadásul van olyan együttesünk, amely több fronton is szerepel.

Erre az évadra viszont összeértek a korosztályos csapataink, igaz ez az U20-ra, az U18-ra, sőt az U16-ra is, amely szintén odaérhet a tavasszal a dobogóra

– mondja Kis Ákos, a klub sportigazgatója. – A korábbiaknál sokkal erősebb a csapategység az együtteseinknél. Az előző évadban az U20-asokkal az NB I/B-re kellett fókuszálni, ez a korosztályos pontvadászatra is hatással volt, többször fiatalabbakat kellett bevetnünk a bajnokikon. Az évad végi négyes döntőről még nem érdemes beszélni, erős a bajnokság, apróságok is befolyásolhatják az eredményeket és az állást, így jelenleg az a célunk, hogy az alapszakasz végéig folytassuk a megkezdett utat.”

Kis Ákos Forrás: Balatonfüred KA

A Balatonfüred NB I-ben szereplő, annak a hatodik helyén álló felnőttcsapatába egyelőre nem tudtak betörni a fiatalok, Kis szerint azonban számos reménységnek lesz esélye a folytatásban arra, hogy beverekedje magát a „nagyok” közé.

„Az U20-as keretünk vegyes társaság, az életkor alapján is. Jelenleg az NB II-ben is szerepelnek a fiatalok; szeretnénk megnyerni a csoportunkat, a folytatásban pedig szeretnénk visszajutni a második vonalba. A jelenlegi felnőttkeretben öt-hat olyan játékosunk van, aki az elmúlt években került fel az utánpótlásunkból, ők jelenleg is a beépülés fázisában járnak.

Nem reális, hogy minden évben több ifistát is feladjunk a nagyok közé, ennek megvan a maga folyamata, de biztató a helyzet, több U20-as kézisünknek is van esélye a tehetsége alapján, hogy a jövőben az NB I-ben is láthassuk.

Az akadémia életében 2023 végén fontos változás történt: ahogyan korábban említettük, a korábban BFKA-Balatonfüred néven versenyző klub a BFKA-Veszprémmel együtt az alábbit posztolta a Facebook-oldalán: „A 2023. december 29-én megjelent, 672/2023 számú kormányrendelet alapján a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia balatonfüredi és veszprémi képzési helyei külön, önálló akadémiákként folytatják tevékenységüket.”

De vajon eredményezett-e ez bármilyen változást az akadémia életében?

„Egy gazdasági társaság két, teljesen különálló képzési telephellyel rendelkező cégként működött korábban; ez változott meg, de szakmai oldalról a folytatásban is ugyanúgy, egymástól függetlenül zajlik a munka, így mi nem érzünk különbséget, haladunk tovább a saját módszereink, elképzeléseink szerint!”

(Kiemelt képünk forrása: Balatonfüred KA)