UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-02-25 08:59

Nemes Márton az olimpiai előselejtező után a közelgő vb-n is bizonyítana a felnőttválogatottban

Egyetlen utánpótláskorúként a 18 éves Nemes Márton is tagja volt a felnőtt jégkorong-válogatottnak, amely nemrégiben olimpiai előselejtező-tornán szerepelt a Tüskecsarnokban. A Svédországban légióskodó fiatal ráadásul a litvánok ellen be is talált a kvalifikációs viadalon, s ezzel tétmeccsen az első gólját lőtte a „nagyok” között.

A fehérvári nevelésű hokis, Nemes Márton már az ősszel felhívta magára a figyelmet, amikor 18 évesen góllal mutatkozott be a felnőttválogatottban az ukránok elleni edző meccsen, majd még ugyanazon a felkészülési tornán bár az olaszok ellen nem sikerült betalálnia, de a szlovénok kapuját is bevette.

Vagyis az első három meccsén rögtön két gólt is jegyzett a nagyválogatottban.

Mindezután decemberben az U20-as nemzeti együttesben volt jelenése, amely a hazai rendezésű divízió I/A-csoportos világbajnokságon szerepelt, és a Tüskecsarnokban végül ötödik lett, ezzel kiharcolva a bennmaradást. Ebben öt pontjával Nemes is oroszlánrészt vállalt, megérdemelten választották meg a vb legjobb magyar játékosának.

Mindezek után igazából már nem szolgáltatott túl nagy meglepetést, hogy Don MacAdam szövetségi kapitány a budapesti olimpiai selejtezőtornán is számított a svédországi Mora együttesében fejlődő támadóígéretre, aki ismét jól teljesített: a már említett második, litvánok elleni találkozón ismét a kapuba talált, egyben első gólját szerezte tétmérkőzésen a „nagycsapatban”. (A magyar együttes csoportmásodikként zárt, és – a fehéroroszok kizárása miatt – továbbjutott az ötkarikás selejtező második körébe.)

„Az őszi bemutatkozásomhoz képest az olimpiai előselejtezőn már jóval nagyobb volt a tét, sokkal inkább érződött a nyomás, a kapitány a sorokat is kevésbé variálta, úgyhogy mindenki még fókuszáltabban állt hozzá, mint a felkészülési meccsekhez – mondta Nemes Márton az Utánpótlássportnak. – Ezzel együtt a csapaton belül végig remek volt a hangulat, és nekem is sikerült hozzátennem a magamét.

Úgy érzem, a litvánokkal szemben kifejezetten jól ment a játék, és az utolsó, japánok elleni összecsapáson is sikerült felvennem a tempót.

Nagyon élveztem minden egyes, pályán töltött percet, ráadásul hazatérve mindig különösen felemelő érzés a magyar közönség – köztük a családom, illetve a barátaim – előtt a válogatottban játszani.

Hiába vagyok még csak tizennyolc éves, a keret többi, idősebb tagjához hasonlóan én is ugyanazért dolgozom. Azért, hogy beverekedjem magam a szűkített keretbe az április végi, divízió I/A-csoportos vébére.

Ha ez sikerülne, újabb gyerekkori álmom válhatna valóra. A következő időszakban elsősorban az lesz a dolgom, hogy bizonyítsak a jégen, a többi már a szakmai stáb döntésén múlik.”

Fiatal kora ellenére hat mérkőzésen már három gólnál tart a felnőttválogatottban, ami igencsak impozáns mutató. Ráadásul külön pikantériát kölcsönöz a teljesítményének, hogy az eddigi karrierje során kizárólag címeres mezben lépett jégre a felnőttek között, ugyanis a svéd klubcsapatában az U20-as bajnokságban edződik.

Elsősorban a játék stílusa tér el a felnőttválogatottban tapasztalható hoki és a svéd U20-as bajnokságban látottak között.

Sebességben igazából nincs nagy különbség, de a felnőtthoki sokkal szervezettebb, taktikusabb, a párharcokba keményebben állnak bele a játékosok, mint a juniorok között. Svédországban is volt alkalmam már belekóstolni ebbe, gyakran edzhettem a Mora első csapatával, de mérkőzésen még nem adatott meg a lehetőség a bizonyításra. Bízom benne, hogy hamarosan a svéd élvonalban is debütálhatok.”

(Kiemelt képen: Nemes Márton Forrás: MJSZ)