UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-02-27 13:33

Elvárások nélkül bizonyíthatnak az Újpest csapatai az osztrák bajnokság elődöntőjében

Egyetlen hazai klubként az Újpesti Jégkorong Akadémia az osztrák U20-as ás U18-as bajnokságban is bejutott az elődöntőbe. Kovács Attila sportigazgató elmondta, elégedett a korosztályos csapatok eddigi jó szereplésével, de fontosabb mérföldkőnek tartja, hogy mind többen már a felnőttcsapatban is gyakran szóhoz jutnak.

Mint arról beszámoltunk, véget értek a negyeddöntős párharcok az osztrák U20-as és U18-as jégkorongbajnokságban is. A magyar csapatok közül egyetlenként az Újpest mindkét korosztályban bejutott a legjobb négy közé, miután a lila-fehérek juniorjai a BJA-t, az ifjúságiak pedig a FEHA19 alakulatát múlták felül az elődöntőbe jutásért.

„Összességében eddig lehetünk a szereplésünkkel, az évad során sok tekintetben fejlődtek a csapataink – kezdte Kovács Attila sportigazgató az Utánpótlássportnak. – Nyilván az együtteseink eredményessége is egyfajta mérce, de a nevelőmunkánk minőségét mi elsősorban nem ebben mérjük, hanem abban, hogy hány játékost adunk az élvonalbeli felnőttcsapatunknak, illetve a különböző korosztályos válogatottakba. 

Az Erste Ligában például már több mint tíz saját nevelésű fiatalt kipróbáltunk, és többen közülük kifejezetten sokat is játszanak már a nagyok között – ráadásul olyanok is, akik még csak U18-as korúak.

Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy például az áprilisi, divízió I/A-csoportos U18-as vb-re készülő korosztályos válogatott bő keretébe várhatóan több mint tíz játékosunk kaphat meghívót. Számunkra ezek a legfontosabb visszajelzések. Reméljük, hamarosan a felnőttválogatottban is lesz alkalma bemutatkozni valamelyik neveltünknek. Ehhez a munkához egyébként kiváló szakmai stábra is van szükség, amely szerencsére nálunk adott is. Minden egyes szakemberünk igyekszik akár erőn felül dolgozni, és mindent megtenni a játékosok fejlődéséért." 

Az utánpótláskorúak közül Franyó Krisztián, Laskawy Ferenc, Szabó-Rácz Maxim, Lőczi Barnabás és Nádasy Márton is stabil tagja már az UTE felnőtt első osztályú csapatának. 

„Az, hogy sikerült mindkét osztrák korosztályos bajnokságban a legjobb négy közé jutnunk, mindenképpen örömteli. Különösen annak a fényében, hogy az U20-as és az U18-as bajnokságban is alapvetően a kiírt korosztálynál fiatalabb csapattal játszunk: az U18-asok között főleg U17-esek, míg az U20-asoknál elsősorban U18-asok alkotják a keretet, viszont a játékosaink felnőttek a feladathoz, és a nálunk idősebb átlagéletkorú ellenfelekkel is szépen felveszik a versenyt. Mi elsősorban a játékosfejlesztésben hiszünk, és ha ebben megfelelő munkát végzünk, az bizonyára majd jó eredményekkel is párosulhat.

Éppen ezért a utánpótláscsapataink felé nem szoktunk konkrét elvárásokat támasztani. Ezzel együtt persze szeretnénk mindkét osztrák bajnokságban minél fényesebb érmet nyerni.

(Kiemelt kép forrása: Újpesti Jégkorong Akadémia)