UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-02-28 14:14

Orvosnak tanul, közben kétszeres junior-világbajnok lett a short trackes Somodi Maja

Liu Shaoang 2017-es diadala után második magyar indulóként nyert junior vb-címet egyéniben a short trackes Somodi Maja, aki másnap a leányváltó tagjaként is aranyérmet szerzett az eseményen. A fiatal az Utánpótlássportnak nyilatkozott a diadalok után.

Emlékezetes sikerrel zárták a 2023-2024-es évadot a junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai. Igaz, nem ez volt az utolsó versenyük az idényben, de a lengyelországi korosztályos világbajnoksággal véget ért a célversenyük. Ezerötszáz méteren Somodi Maja aranyérmet szerzett, másnap pedig a leányváltó (Somodi mellett Schönborn Melinda, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura) diadalmaskodott a fináléban.

Somodi sikerének a súlyát tovább növeli, hogy a junior-vb történetében egyszer szerzett magyar fiatal aranyérmet, Liu Shaoang 2017-ben 500, 1000 és 1500 méteren is győzött, amivel az összetett első helyét is megszerezte. Ráadásul az 1500-as távot az elmúlt években az ázsiai indulók uralták, a korosztályos világbajnokságon korábban csak a holland Suzanne Schulting tudott európaiként nyerni a kategóriában, még 2016-ban – azóta olimpiai bajnok és felnőtt-világbajnok lett, jelenleg világrekordot tart 1000 méteren.

„Egy héttel a junior-vb kezdete előtt ugyanezen a helyszínen, Gdanskban felnőttvilágkupán szerepeltem. Ez sikerülhetett volna jobban is, így nem volt könnyű fejben átállni a következő eseményre – kezdi a 19 éves sportoló, aki ebben az évadban szinte kizárólag a felnőttválogatottal versenyzett. – Kellett kis idő, mire felvettem a tempót: az első napon nem jutottam tovább ezerötszázon, így a reményfutamban is el kellett indulnom. Bevallom, ekkor nem gondoltam, hogy érmet szerezhetek majd, hát még aranyat. Az edzők sokat segítettek, hogy átlendüljek a holtponton. Sikerült bejutni a döntőbe, ami nagyon szorosan alakult: még az utolsó két körben is az járt a fejemben, hogy valahogy maradjak az első háromban. Aztán ahogy fogyott a táv, kezdtem felfogni, hogy a győzelem is benne lehet.

A célba érés után pár percig el sem hittem, nem tudtam hirtelen feldolgozni, mi történt.
Balról: Végi Diána Laura, Schönborn Melinda, Somodi Maja és Szigeti Dóra Forrás: MOKSZ

A leányváltó érme már a döntő előtt biztossá vált, ugyanis a dél-koreaiak az egyik versenyzőjük sérülése miatt nem indultak el, így három csapat harcolhatott a minél színesebb érmekért: a magyarok az olaszokkal és a lengyelekkel küzdöttek.

„Az elődöntő előtt szerintem mindannyian jobban izgultunk, az nehezebb futam volt a koreaiak és a hollandok ellen. A másik elődöntőben pedig a kínaiak elestek, így megnőtt az esélyünk az aranyéremre. Érdekes a két győzelmet összehasonlítani:

sokkal másabb csapatban nyerni, osztozni ugyanazon az örömön a többiekkel

– fogalmaz a szegedi short trackes, aki a sportolás mellett orvosnak tanul, a budapesti Semmelweis Egyetemen. – A tanulással nincs gondom, szerencsére meg tudom oldani az edzések, versenyek mellett; a nehézséget inkább az adja, hogyan egyeztessem össze az órarendemet, mennyit tudok hiányozni, a gyakorlatokról sem szerencsés hiányozni, mivel rossz egyedül pótolni – ettől függetlenül már hozzászoktam a helyzethez.”

Somodi ezzel az eseménnyel búcsúzott el az utánpótlásévektől, a következő évadban már csak a felnőttek között állhat jégre.

„Picit nagyobb nyomást éreztem emiatt magamon, mert tudtam, hogy utoljára bizonyíthatok korosztályos eseményen; örülök, hogy így sikerült. Pár nap pihenőt kaptam a junior-vb után, csütörtöktől viszont folytatom az edzéseket a női válogatottal, március közepén ugyanis felnőtt-világbajnokságot rendeznek.”

(Kiemelt képünk forrása: ISU)