UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-03-01 09:02

Molnár Dóra távolabbi célja az olimpiai érem

A dohai vizes világbajnokságon szerepelt ifjú úszópalántáink egyik legjobbja Molnár Dóra, a Budafóka kiválósága volt 200 háton produkált hetedik, és a női kétszázas gyorsváltóval elért nyolcadik helyezéssel.

A 2022-es budapesti világbajnokságon debütált a felnőttek között, idén februárban pedig, 17 évesen szerepelt újfent a legjobbak vb-mezőnyében Molnár Dóra, s lett ugyanúgy hetedik a 200 méteres hátúszásban, mint két esztendeje idehaza. Az „ismétlés” azonban egyáltalán nem volt magától értetődő, már csak azért sem, mert tavalyelőtt ragyogó nyáridőben esett át a „vízkeresztségen”, míg idén módfelett szokatlan időpontban, az olimpiai év elején rendezték meg a vizes csúcstalálkozót. Akkor, amikor egyéb iránt még rendre pusztán alapoznak, formába hozás helyett erőt gyűjtenek az úszók. Dóra azonban nem sokat problémázott azon, hogy túlságosan is korai dátumot szabtak meg a 2024-es vb-nek.

„Boldog voltam, hogy ott lehetek második felnőtt-világbajnokságomon is – idézte vissza a katari utazás előtti érzéseit a budafoki Kempelen Farkas Gimnázium 11-edikes – nem mellesleg kitűnő – tanulója. – Kicsit azért izgultam a döntő előtt, és örültem, amikor vége lett a versenynek. 

Tudom, hol tartok jelenleg, az előfutam és a középdöntő nagyon jól sikerült, jó időket mentem főleg így év elején, és nagyon örültem, hogy hasonló helyezést értem el, mint két éve Budapesten. Persze nem bántam volna, ha még előrébb végzek, de ezzel is elégedett voltam.

Már pusztán azért is, mert – idézte vissza 2022-t – két éve, ugyanígy februárban, alapozás közben szintén 2:10 perces időt úszott.

„És az az évem jól is sikerült, úgyhogy reménykedem, hasonló lesz a 2024-es is, de persze végig keményen kell dolgoznom, hogy tényleg jó legyen ez az esztendőm is. Az áprilisi felnőtt országos bajnokságon már jó lenne 2:10 alá kerülni, s aztán jöhet az olimpia.

Már akkor boldog leszek, ha kijutok Párizsba, és egyáltalán ott lehetek az ötkarikás játékokon. Vannak persze merészebb álmaim is. Távolabbi célként azt tűzném ki magam elé, hogy olimpiai érmet szerezzek, most nyáron az a közvetlen cél, hogy ha ott vagyok, döntőbe kerüljek kétszáz háton.

Dóra decemberben úszta meg az olimpiai A-szintet, amely előfeltétele a párizsi repülőjegynek.

„Július vége felé, az Európa-bajnokság után zárul a kvalifikációs időszak – mondta kissé óvatosan fogalmazva –, addig nincs végleges helyzet, ha valaki jobbat úszik nálam, kikerülhetek az olimpiai csapatból, de pillanatnyilag a második idő az enyém idehaza ebben a számban.”

A közbevetésre, hogy valós-e a veszélye a kiszorulásnak, így válaszolt:

„Semmi sem biztos, de jobb félni, mint megijedni, szóval nem árt az óvatosság. Persze érdemes leginkább a saját teljesítményére figyelnie az embernek, s mindent megtenni azért, hogy javítson az eddigi legjobbján!

A dohai vébés szereplésem, a két döntős helyezés, ideértve a váltót, jó alapnak tekinthető.

Ehhez már csak rengeteget kell úszni a folytatásban, az olimpiáig hátralevő hónapokban is...”

Dóra mestere, Horváth Tamás azt emelte ki a februári vébé kapcsán, hogy tanítványa az alapozás közepén, megfelelő szintű, jó erős mezőnyben tudta magát megméretni.

„Mégis csak más a motiváció, mintha mondjuk egy hazai versenyen fiatalabbakkal vagy csak egy-két úszó ellen tudott volna menni, aki hozzá hasonló eredményekkel rendelkezik. Dohában sok jó versenyző ellen úszhatott, és felmérhettük, nagyjából hol járunk a felkészülésben. Örültem, hogy bekerült a váltóba, jól is teljesített mindkét alkalommal. Egyéniben, az előfutamban és a döntőben kimondottan jól úszott, nekem tetszett, még az időeredménnyel is meg voltunk elégedve, a döntővel azért annyira nem. Azon a délutánon, amikor a döntő volt, valami nem úgy állt össze, ahogy kellett volna, főleg a táv második fele nem úgy sikerült, mint ahogy például az előző napon, ez az apró kis hiányérzetem van... A csúcsformát azonban még ezután kell megteremteni, az még hátravan.”

(Kiemelt kép forrása: Budafóka)