UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-03-02 20:24

Házidöntőre törnek a BJA korosztályos csapatai az U16-os bajnokságban

A Budapest Jégkorong Akadémia U16-os csapata az első, míg az U15-ös együttese a harmadik helyen zárta a középszakaszt a korosztályos bajnokságban, tehát mindkét újbudai gárda nagy reményekkel vághat neki a vasárnap kezdődő rájátszásnak. Az erőviszonyokat látva az sem elképzelhetetlen, hogy az évad végén BJA-s házidöntőt láthassunk.

Mint arról beszámoltunk, kiválóan szerepel a Budapesti Jégkorong Akadémia U18-as csapata az osztrák bajnokság rájátszásában: a Vasas legyőzésével bejutott az elődöntőbe, ott pedig éppen az alapszakaszelső Salzburggal vív szoros küzdelmet (1–1-re áll a három győzelemig tartó párharc) a fináléba kerülésért. Ugyanakkor a BJA nemcsak az ifik mezőnyében alkot nagyot, hanem egy korosztállyal lejjebb, az U16-osok magyar bajnokságában is remekel. A kék-fehér újbudaiak U16-os alakulata veretlenül az első helyen végzett a középszakasz végén, az egy évvel fiatalabbakból álló második együttesük pedig a harmadik helyen zárt. (Másodikként az Újpest ékelődött be kettejük közé.)

„Természetesen, nagyon örülünk, hogy mindkét csapatunk ilyen jól teljesít az U16-os bajnokságban, de ez a sikeres szereplés korántsem magától értetődő – mondta Jászai Dávid, a BJA U16-os csapatának másodedzője az Utánpótlássportnak. – Az egyik legfontosabb tényező, hogy a játékosok és a szakmai stáb tagjai egyaránt minden egyes nap nagyon kemény dolgoznak az edzéseken.

Ez a munkamorál szolgáltatja az alapot az eredményességünkhöz,

és ezt évek óta láthatjuk már ennél az évjáratnál – legyen szó az U16-os vagy éppen az U15-ös csapatról. Az idősebbek például az elmúlt években például rendre az első két hely valamelyikén végeztek a különböző korosztályos bajnokságokban. Ugyanakkor, ha együtt vizsgáljuk a két csapatunk szereplését, azt mondhatom, idénre érett be a munkánk igazán. Az U16-osok első helye mellett az U15-ösök harmadik helye legalább olyan dicséretes teljesítmény. Nagyon büszkék vagyunk a srácokra! Nyilván sok összetevő kell a sikerekhez: kezdve a kiválasztástól, a minőségi preakadémiai képzésén át. Továbbá ki kell emelnem az egyéni képző edzőink, illetve a kapusedzőink munkáját is – például nem véletlenül állnak a mi kapusaink a legjobb védési százalékkal a bajnokságban. Ehhez jön még hozzá az is, hogy a játékosok rendkívül erős versenyszellemmel vannak megáldva.

Az edzéseken a srácok folyamatosan űzik-hajtják egymást, és jobb teljesítményre sarkallják a másikat. Úgy érzem, ez a mentalitás emeli ki ezt a korosztályunkat a mezőnyből.

Az évad eddigi alakulását látva a BJA U16-os gárdája a bajnoki cím legfőbb esélyese a korosztályban, ugyanakkor az is könnyedén előfordulhat, hogy a klub mindkét csapata érmet nyer.

„Vasárnap kezdődnek a negyeddöntős párharcok: az U16-osok a DVTK-val, az U15-ösök a Dunaújvárossal találkoznak a rájátszás első körében.

Lépésről lépésre kell haladni mindkét együttesünknek, de nyilván az a nagy vágyunk, hogy a legvégén házidöntőt vívjunk egymással. Azt hiszem, ez már nem is álomkategória, hanem reális esély is van rá.

Az U16-osoknak egyértelmű célja a fináléba jutás, az U15-ösöktől azért ez semmiképpen sem elvárható, de képesek lehetnek a bravúrra.”

(Kiemelt képen: a BJA U16-os és U15-ös csapata egymás ellen játszik Forrás: BJA)