UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-03-04 17:03

Lévai Levente az U20-as Eb-győztest is legyőzte a csepeli nemzetközi versenyen

Ismét U20-as kötöttfogású válogatóversenyt rendeztek a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, és a viadal ezúttal – számos külföldi indulóval a mezőnyben – igencsak rangos nemzetközi versenynek felelt meg.

A korosztály idei második hazai versenyén több külföldi versenyző is képviseltette magát, így többek között török, amerikai, moldovai, német, svéd, szlovák, szerb és osztrák sportolókkal szemben is felmérhették tudásukat a magyar U20-as kötöttfogású birkózók – számolt be a hazai szövetség (MBSZ).

A legtöbb súlycsoportban parázs mérkőzések döntöttek az érmek sorsáról, de persze meglepetésekből sem volt hiány. Sokan felkaphatták a fejüket a nehézsúlyúak magyar összecsapására:

az FTC ifjú tehetsége, László Koppány Simon 4–1-re legyőzte a betegséggel küszködő U17-es és U20-as Európa-bajnok Darabos Lászlót.

László aztán az aranyérmet is megszerezte, mint ahogy tette ezt további három honfitársa, az U17-es Eb-bronzérmes Zsitovoz Petro, a felnőtt Eb-t is megjárt Mányik Dávid, valamint az U20-as világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Levente is.

Utóbbi ráadásul nem akárkit múlt felül a fináléban, a moldovai Alexandru Solovei ugyanis U17-es világ- és Európa-bajnoknak, valamint U20-as Európa-bajnoknak és vb-ezüstérmesnek mondhatja magát, ráadásul néhány hete a felnőtt kontinensbajnokságon is ő képviselte Moldova színeit a 82 kilogrammosok között. Lévai óriási csatában, de végül 1–1-re, később szerzett ponttal legyőzte őt az aranyéremért folytatott mérkőzésen.

A rangos nemzetközi versenyt hétfőtől egyhetes nemzetközi edzőtábor követi a csepeli edzőközpontban.

A 2024-es második U20-as kötöttfogású válogatóverseny győztesei:
55 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA)
60 kg: Servan Cinar (török)
63 kg: Ekeroth William (svéd)
67 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA)
72 kg: Zabica Vasile (moldovai)
77 kg: Lévai Levente (BHSE)
82 kg: Milos Perovics (szerb)
87 kg: Yunus Yilmay (török)
97 kg: Muhammet Gavuz (török)
130 kg: László Koppány Simon (FTC-KIMBA)
Csapatpontverseny:
1. Moldova 37 ponttal
2. ESMTK 30 ponttal (több aranyéremmel)
3. Szerbia 30 ponttal

(Kiemelt képen: Lévai Levente a dobogó tetején Forrás: MBSZ