UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-03-06 19:49

Nívós mezőnyben aranyérem a junior leányválogatottól

A németeket, a franciákat és a dánokat legyőzve hazai felkészülési tornát nyert a vb-re készülő junior leány kézilabda-válogatott; a siker után Szilágyi Zoltán szövetségi edzőt kérdeztük.

Az utolsó korosztályos torna vár a nyáron a junior (2004-es és 2005-ös születésűek) leány kézilabda-válogatott játékosaira, akik az Észak-Macedóniában rendezendő világbajnokságon búcsúznak majd az utánpótlásévektől.

A vb-felkészülés fontos állomása volt a múlt heti, dabasi edzőtábor, amelynek programjába felkészülési torna is került, méghozzá nívós mezőnnyel: a magyar lányok mellett a németek, a franciák és a dánok korosztályos együttese is fellépett.

A Szilágyi Zoltán szövetségi edző által vezetett házigazdák végül százszázalékos mérleggel szerezték meg az első helyet: a németeket 3, a franciákat 9, a dánokat (akiket tavaly a junior Eb döntőjében múltak felül) pedig 5 góllal győzték le.

„Elég régen, tavaly decemberben találkoztunk utoljára, így az edzőtábor első napjaiban a hangsúly azon volt, hogy a korábban gyakorolt elemeket felelevenítsük, átismételjük. Erőnléti felméréssel kezdtünk, majd következtek labdás gyakorlatok. A csapat gerince már kialakult az elmúlt évek során, ám Kudor Kitti kollégámmal egyetértésben

igyekszünk minél több játékost megnézni, új fiataloknak is lehetőséget adni az edzőtáborok alkalmával;

ez most sem volt másképp” – mondja Szilágyi.

Az újoncok közé tartozik a 2005-ös születésű Faragó Lea és a 2006-os, még ifjúsági korú Keceli-Mészáros Renáta, akik egyaránt a NEKA játékosai.

Akik az elmúlt időszakban jó formában teljesítenek, és huzamosabb ideig az NB I-ben is bizonyítanak, azoknak igyekszünk helyet biztosítani a keretben.

Ebben a korban rövid időn belül nagy változásokat figyelhetünk meg a fiatalok játékában. A NEKA csapata sokat lépett előre az elmúlt hónapokban, ezt a DVSC vezetőedzőjeként testközelből is megfigyelhettem, a két lány pedig fontos eleme, húzóembere a balatonboglári együttesnek. Simon Petra részvétele kérdéses a junior-vb-n, hiszen könnyen lehet, hogy neki már az olimpián kell majd bizonyítania a felnőttválogatottban – mondhatni, közös érdekünk, hogy ne tudjon velünk tartani. Emiatt viszont a pozíciójában kell keresgélnünk, poszttársa, Keceli-Mészáros Renáta pedig rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban. Faragó Lea pedig több poszton is bevethető, stabil játékos. Az újak közül a debreceni kapust, Lakatos Rékát is megemlíteném, aki a klub NB I/B-s csapatát erősíti, és az egyik legjobb védési mutatóval áll a mezőnyben – magyarázza a szakember, aki a felkészülési tornáról is beszél. – Szerintem egyik csapatnak sem a végeredmény volt a legfontosabb, az ellenfeleink pedig visszafogott teljesítményt nyújtottak, kivéve a németeket, akik talán a vártnál is jobban játszottak. Ettől függetlenül ezek a meccsek jól szolgálják a felkészülésünket, a közelmúlt egyik legrangosabb tornáján vettünk részt.”

(Kiemelt képünk forrása: MKSZ)