UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2024-03-07 20:51

Az ob után a juniorok már gőzerővel készülnek a nemzetközi versenyszezonra

Szabó Tiborral, a junior férfi cselgáncsválogatott év elején kinevezett szövetségi edzőjével beszélgettünk, hogy vajon az U21-esek közül idén kikre érdemes leginkább odafigyelni. A korosztályos ob után a fiataloknak hamarosan megkezdődnek a junior Európa-kupa-versenyek, amelyek válogatóul szolgálnak az Eb-re, illetve a vb-re.

A múlt évben összességében adósak maradtak a kiemelkedő sikerekkel a juniorkorú cselgáncsozóink, ugyanis a korosztály Európa-, és világbajnokságán sem örülhettünk magyar érmesnek, ráadásul ilyenre ezt megelőzően immár hosszú évek óta nem volt példa. Kovács Antalban, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnökében is maradt hiányérzet a dobogós helyezések híján. Barcelona olimpiai bajnoka, a sportág egyetlen hazai ötkarikás aranyérmese korábban így értékelt portálunknak.

Az elmúlt tíz-tizenkét évben egyszer sem fordult elő, hogy a juniorok a vébén és az Eb-n is érem nélkül maradtak, szóval alapvetően csalódottak vagyunk.

Ugyanakkor ebbe nem nyugodhatunk bele, a junioroknál arra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hogy mind minőségben, mind mennyiségben elvégezzék a szükséges munkát a fejlődéshez.”

A szükséges munka elvégzésében pedig idéntől Szabó Tibor is fogja segíteni az U21-es korosztály képviselőit. A Budapesti Honvéd 39 éves trénere januárban a fiúszakág szövetségi edzői feladatát vette át a posztjáról leköszönő Horváth Lászlótól. (A junior lányokat továbbra is Radics Attila vezeti.)

„Az edzőkollégáimmal közösen mi továbbra is az elvégzett munkában hiszünk, enélkül egyszerűen nem lehet sikereket elérni, és ezt természetesen rendre tudatosítjuk is a versenyzőkben – mondta Szabó Tibor az Utánpótlássportnak. – A juniorokkal januárban az ausztriai Mittersillben kezdtük az évet, ahol egy kifejezetten erős nemzetközi edzőtáborban vettünk részt. Ez remek fejlődési lehetőség volt a fiataloknak, mert minőségi partnerekkel küzdhettek – olyan erős ellenfelekkel, akikkel itthon nem igazán találkoznak.

Összességében jól, előremutatóan dolgoztak, és felvették a kesztyűt az olimpikonokkal, felnőtt-vb- és Eb-érmesekkel is.

Mindezek után azon volt a hangsúly, hogy az itt mutatott elánnal és hozzáállással folytassák a munkát itthon is, a válogatott keretedzésein. Hosszú távon csak akkor tudunk előrelépni, ha a versenyzők minden egyes alkalommal a maximális tudásukat kiadják a szőnyegen, még akkor is, ha a hazai edzéseken nem mindig akad olyan ellenfél, aki ezt megköveteli.

Nem szabad beérniük kevesebbel, mert a nemzetközi szinten való eredményességhez elengedhetetlen ez a mentalitás. Néhány fiatalnál szerencsére már látszanak biztató jelek, hogy jóval tudatosabban készülnek.
Szabó Tibor vette át a junior férfiválogatott irányítását szövetségi edzőként Fotó: Vasas Attila

A juniorkorú versenyzők 2024-ben már túl vannak két hazai viadalon: a felnőtt-junior országos rangsorversenyen, valamint a múlt hét végén rendezett korosztályos magyar bajnokságon. A nemzetközi viadalok sorát pedig áprilisban a lignanói Európa-kupa-versennyel kezdik meg.

„Bár az előző évjáratnak tavaly nem jött ki a lépés a junior-világversenyeken, ennek ellenére azt mondhatom, hogy egészen ígéretes korosztályról volt szó. Kriza Anna, Kőszegi Rebeka, Demeter Marcell, Demeter Bendegúz és Adorjáni Gergely is ért el jó eredményeket nemzetközi szinten, szóval ilyen szempontból nincs könnyű dolga a jelenlegi junioroknak, akik idén fellépnek a helyükre – taglalta a szakvezető. – A fiatalabb korosztályból, az ifjúságiak közül a múlt év végén több kiváló képességű versenyzőnk is kiöregedett, nekik viszont idén az lesz a nagy kihívás, hogy elsőévesként felvegyék a ritmust az idősebbek között.

A fiúk között a hatvanhat kilósok súlycsoportja a legsűrűbb: például az ob-t megnyerő Gábor Árontól azt hiszem, mindenki érmeket vár majd az Európa-kupa-versenyeken.

Rajta kívül az ifi Eb-ezüstérmes Major Ádám és az ifi vb-ezüstérmes Kollár Sebestyén is ezt a kategóriát erősíti, tehát itt igencsak sűrű a hazai mezőny, ami mindenképpen biztató. A nagyobb súlycsoportokban Kalász Ádámot, Pintér Bulcsút, Kiss Leventét és Miklósvölgyi Dánielt is kiemelném azok közül, akik akár nemzetközi szinten is eredményesek lehetnek. Továbbá a két éve ifjúsági világbajnoki címet szerző Kenderesi Péterről sem szabad megfeledkezni. Ő tavaly súlycsoportot váltott, kilencvenből fellépett a száz kilósok közé, és szépen lassan kezd beleerősödni a nehezebbek mezőnyébe is.

Mindent egybevéve, van okunk a bizakodásra a fiúknál, de az lesz a legfontosabb, hogy először jól szerepeljenek az Európa-kupa-állomásokon, mert akkor önbizalommal vághatnak neki az év második felében esedékes világversenyeknek.

Szabó Tibor hozzátette, nemcsak a férfi-, hanem a női szakágban is akadnak reményteli versenyzők.

„Azt gondolom, hogy a lányoknál az alsóbb kategóriákban elsősorban Szeleczki Szabinában, Mamira Lucában, Igaz Laurában és Vég Lucában bízhatunk nemzetközi porondon, míg a nagyobb súlycsoportokban szintén érdemes lesz odafigyelni például Kelemen Adélra, Bognár Inezre vagy éppen Sági Nikolettre. Erős társaságról beszélünk a női szakágban is, de az lesz a legfontosabb, hogy keményen dolgozzanak, és lehetőleg kerüljék el őket a sérülések."

(Kiemelt képen: Gábor Áron Forrás: EJU)