UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-03-07 16:52

Országos bajnokság méretes távokon, medencében

A már megszokott színhelyen, a Veszprém Sportuszodában rendezik meg péntektől vasárnapig az idei medencés hosszútávúszó országos bajnokságot.

Hosszútávú úszásról hallván, elsőre leginkább a folyók vagy éppen tavak, netán tengerek vizében zajló versenyek jutnak az ember eszébe. Pedig jó ideje nem csupán a nyílt vizek a természetes közegei az ilyen viadaloknak, hanem a medencék is terepeivé váltak a valóban méretes távok teljesítőinek. Olyannyira, hogy a 2024-es medencés hosszútávúszó ob a maga nemében már a tízedik lesz, s akárcsak korábban, ezúttal is

a sportág egyik hazai fellegvára, Veszprém fogadja a műfaj honi legkiválóbbjait.

Évnyitónak, de szezonkezdő versenynek is tekinthetjük akár az e hét végi rendezvényt, amelynek első napján, pénteken az uszodai vízi maratoninak számító tízezer méter gyors küzdelmeit bonyolítják le mindkét nemnél. A szombati repertoár a leggazdagabb: ekkor – a különböző korosztályokhoz mért távokon – 7500, 5000 és 3000 méteren követik egymást az időfutamok gyakorlatilag reggeltől napestig, míg vasárnap a férfi és női 1500 méteres számokban avatnak majd bajnokokat.

A felnőttek persze ezúttal is „külön kasztot” alkotnak, számunkra azonban az utánpótlás képviselői az érdekesek. A legifjabbak a 2013-as és 2014-es születésű fiúk és lányok, ők jelentik az egyik „szélsőséget”, míg a korosztályos felső határt a 18-19 esztendősek, vagyis a 2005-ben és 2006-ban születettek alkotják mindkét nemnél, akik még nevezhetők az utánpótlás-kategóriákban.

A nevezéseket tekintve bátran rögzíthető, hogy ebben az évben sem csak a távok méretesek,

hanem az indulók mezőnye is, hiszen 37 klub reprezentánsaként 241 úszót regisztráltak a házigazda szervezők. A prímet a Ferencvárosi Torna Club viszi, amely 27 fővel nevezett, a Bohóchal Egyesület 25 fiatalt küld Veszprémbe, de népes csapattal érkezik a Kőbánya SC (18) és az Újpesti TE (16) is.

Nem lesz hiány az ifjú klasszisokból sem, hiszen

a rajtlistán ott vannak többen is a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon érmet szerzők közül,

akik ráadásul címvédőként ugranak vízbe a Veszprém Sportuszodában. Mégpedig azzal a nyilvánvaló céllal, hogy megvédjék bajnoki titulusukat, vagy ha egy korosztályt „ugrottak” felfelé, akkor az új korcsoportban bizonyuljanak a legjobbnak. Vagyis okkal tekinthetünk arany várományosként például

Nagy Napsugárra, Nett Vivienre, Abonyi-Tóth Glendára, a fiúknál pedig Kárpáti Mátéra, Kovács-Seres Hunorra,

és még folytathatnánk az esélyesek sorolását...

(Kiemelt kép forrása: musz.hu)