UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-03-07 11:33

Vancsa Zalán megérett a szintlépésre

A belga Lommelben légióskodó 19 éves labdarúgó, Vancsa Zalán ebben az évadban kiemelkedik a helyi másodosztály mezőnyéből.

A Lommelben szereplő 19 éves balszélső nagyszerűen teljesít a belga másodosztályban, 24 mérkőzésen tíz gólt szerzett, és négy gólpasszt adott, az elmúlt hétvégén mesterhármast ért el az RFC Liege ellen, ezt követően a belga sportsajtó is cikkezett róla. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya arra a kérdésre, hogy a szépreményű támadó ott lehet-e az Európa-bajnoki keretben, elmondta, tisztában van a képességeivel, nem csupán jó játékos, nagyszerű srác is, így a jövőben lát esélyt a meghívására. Vancsa Zalán korábban úgy fogalmazott, az álma válna valóra, ha ott lehetne a németországi tornán, nincs más feladata, mint felhívni magára a figyelmet – úgy látszik, sikerült, hiszen az olasz szakember figyelemmel kíséri a játékát – írja az NSO.

A City Football Group 2022 januárjában hárommillió euróért szerezte meg az MTK-tól a fiatal játékjogát, a következő fél évben a kék-fehéreknél szerepelt kölcsönben, majd 2022 nyarán csatlakozott a Lommelhez. Első idénye az alkalmazkodás jegyében telt, 23 bajnokin lépett pályára, egy gól mellett két gólpassz volt a mérlege, a jelenlegi évadban azonban ugrásszerűen javult a teljesítménye: csapata húzóemberévé lépett elő, nem véletlen, hogy a télen számos magasan jegyzett klubbal boronálta össze a nemzetközi sportsajtó. A Het Belang van Limburg Lommellel foglalkozó szakírója, Sven Claes  hétről hétre figyeli az egyszeres magyar válogatott szélső játékát.

„A belga másodosztályban sok erő kell az érvényesüléshez, és ne feledjük, Vancsa Zalán mindössze tizenhét volt, amikor a Lommelhez került – mondta a belga sportújságíró. – Rögtön látszott, hogy tehetséges, s az itt töltött tizennyolc hónap alatt sokat fejlődött, érett férfi lett, rengeteg izmot felszedett. Ügyes a labdával, rendkívüli jól helyezkedik, ami a modern futball fontos követelménye, és a teherbíró képessége is megvan – a hétvégén elért három góljából kettőt a hajrában szerzett. Az utóbbi időben a hátán cipeli a csapatot.”

Nem csupán a szakíró szavai, a Wyscout statisztikái is alátámasztják, hogy a Challenger Pro League legszűkebb elitjéhez tartozik. A bajnokságban legalább ötszáz percet a pályán töltő szélsők közül neki van a legtöbb tizenhatoson belüli labdaérintése, nála a legmagasabb a helyzetek minősége alapján levezetett várható gólok (xG) mutatója, ő tör be a második legtöbbször a büntetőterületre a labdával, a támadóharmadban az övé a második legtöbb labdaérintés, ő kapja a harmadik legtöbb kulcspasszt, míg tíz góljával holtversenyben a legeredményesebb szélső. Az adatokat összehasonlítva kitűnik, szinte minden téren előrelépett az előző idényhez képest. 

„Készen áll a következő lépés megtételére, alighanem az utolsó hónapjait tölti Belgiumban – fejtegette Sven Claes. – Az eddig szerzett tíz góljára és négy gólpasszára alighanem rengeteg klub felkapja a fejét, s van még hat, a feljutás szempontjából döntővel felérő meccs, amelyeken bizonyíthat.”

(Kiemelt képünön: Vancsa Zalán Forrás: Lommel)