UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2024-03-12 17:50

A hosszú kihagyás után Mamira Luca junior Ek-bronzzal tért vissza nemzetközi szinten

Nyolchónapos kihagyás után versenyzett újra nemzetközi porondon az ifjúsági világbajnok cselgáncsozó, Mamira Luca (19), aki a múlt hét végén harmadik helyen zárt a podgoricai junior Európa-kupa-viadalon. A Dunaharaszti MTK fiatalja elmondta, az elhúzódó, makacs térdsérüléséből kigyógyulva felemelő érzés volt újra dobogóra állnia.

A sérülését megelőzően Mamira Lucát (52 kg) legutóbb tavaly júliusban a grazi junior Európa-kupa-állomáson láthattuk a nemzetközi mezőnyben. A 19 esztendős dzsúdós akkor bronzérmes lett Ausztriában, azonban térdproblémák miatt az év hátralévő részében már nem indult versenyen, így a korosztályos világ- és Európa-bajnokságot is kénytelen volt kihagyni. A felépülését követően az ifjúsági vb-győztes reménység először a két héttel ezelőtti junior ob-n tért vissza, és Kecskeméten aranyérmet szerzett súlycsoportjában. Majd a múlt hét végén már nemzetközi szinten is kipróbálta magát: bronzéremmel tért haza a podgoricai junior Európa-kupa-versenyről.

„Az elhúzódó térdsérülésem miatt mintegy nyolc hónapon keresztül gyakorlatilag egyáltalán nem dzsúdózhattam, ráadásul a futás és guggolás is nagy fájdalmakkal járt. Ebben az időszakban próbáltam minél több erősítő munkát végezni, de igazából

a legnehezebb feladat az volt, hogy tartsam saját magamban a lelket. Sokáig bizonytalannak tűnt, hogy mikor térhetek vissza, mert egyszerűen nem akart javulni a térdem.

Végül nagy nehezen, de megoldódott a probléma, így februárban újra elkezdhettem a teljes értékű edzésmunkát" – mondta Mamira az Utánpótlássportnak.

Mamira Luca (jobbról a második) a podgoricai dobogón Forrás: EJU

„Azt kell tudni, hogy a podgoricai verseny eredetileg nem szerepelt a terveim között, viszont az utolsó pillanatban adódott a lehetőség, hogy indulhatok Montenegróban, miután a másik lány, aki indult volna, az utolsó pillanatban lebetegedett. Én kapva kaptam az alkalmon, mivel jelen helyzetben egyébként is versenyhiánytól szenvedek, a visszatérésem után pedig  szükségem van minél több éles meccsre, hogy visszanyerjem a formámat. Emellett szerencsére a programba is belefért, mivel a következő nemzetközi verseny még odébb van, csupán áprilisban lesz Lignanóban. Tehát a visszarázódás szempontjából tökéletes terep volt számomra a podgoricai viadal.

A hosszú kihagyás után rendkívül izgatottan álltam bele a küzdelmekbe, szerettem volna jól szerepelni, és megnyerni a versenyt.

Sajnos ez végül nem jött össze, mert a döntőbe jutásért kikaptam a végső győztes lengyel lánytól. Hosszabbításos, nagy csatát vívtunk majdnem kilenc percen át, de ezúttal ő bizonyult jobbnak intésekkel.

A vereség után nagyon csalódott voltam, de annak örülök, hogy a harmadik helyért sikerült javítanom.

Mindenestre ez az éremszerzés összességében pozitív visszajelzés, remek volt újra dobogóra állni, de úgy érzem, ennél még sokkal többre is képes vagyok. Az elmúlt hetekben egyre jobb formában érzem magam, ugyanakkor türelmesnek is kell lennem, mert még sok munka vár rám. A fő célom, hogy idén  utolsóéves juniorként  kiharcoljam a részvételt a korosztályos Eb-re és vb-re." 

(Kiemelt kép forrása: EJU)