UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-03-12 16:22

Medencés ob: a nyíltvíziek kapitánya többeknél előrelépést tapasztalt

Az esztendő első igazán nagy hazai sportági versenye a múlt heti medencés hosszútávúszó országos bajnokság volt, amelyet végigkövetve Gellért Gábor, a nyíltvíziek szövetségi kapitánya többek esetében is kedvező tapasztalatot szűrt le.

Úszósportunk egyik jeles viadala a kifejezetten hosszabb – ezerötszáztól tízezer méterig terjedő – távokon, medencében zajló ob, amelyet idén már tízedik alkalommal rendeztek meg, mondhatni, a megszokott helyszínen, a Veszprémi Sportuszodában. A háromnapos seregszemlén a hazai mezőny legjava indult, benne zömmel a nyílt vízi szakág reprezentánsai, akiknek szereplését árgus szemmel figyelte Gellért Gábor szövetségi kapitány. Tapasztalatait kérésünkre megosztotta honlapunkkal.

A legjobbak, akik válogatottak és érmeket szereztek az őszi ifi Európa-bajnokságon, tavalyi időeredményeikhez képest jelentős előrelépést mutattak,

gondolok itt elsősorban Kárpáti Mátéra és Nagy Napsugárra – mondta bevezetésképpen a szakvezető, majd így folytatta: – A fiatal férfiaknál Hartmann Máté betegséggel küzdött, de így is megállapítható: egyre komolyabb csapat van alakulóban tíz kilométeren. Hartmann, Kovács-Seres Hunor és Poteczin Dániel három olyan fiú, akik úgy látom, ott lesznek a legjobbak között, s ők azok, akik a világversenyeken a válogatottban meghatározó szerepet fognak nyújtani. A lányoknál a már tavaly is jól úszó Abonyi-Tóth Glenda és Flück Nóra az elsősorban, akik – szintén tíz kilométeren – Fábián Bettina és Szimcsák Mira nyomdokaiba fognak lépni.”

A 18-19 évesek után a 16-17 évesek „látlelete” következett.

„Hét és fél kilométeren a tavalyi három legjobb, Kárpáti Máté, Tóth Olivér és Varga Levente az ob-n nemzetközileg szintén szalonképes időt úsztak, úgy látom, ők is folytatják tovább az előrehaladásukat. A lányoknál Nagy Napsugár, Győrffy Lili és Király Flóra ugyancsak változatlanul ott vannak az élbolyban, esetükben is továbblépés tapasztalható a korosztályváltás után.”

És hogy mi a helyzet a még fiatalabbaknál, a 14-15 éveseknél, akiknek a fő távjuk az ötezer méter?

„Itt pedig jönnek be az új emberek: Huszti Márton, Kreisz Bálint, Schönek Lukács, és hadd említsek edzőket is, mivel Karvalics Péter, illetve Magyarovits Zoltán elkötelezettjei a hosszú távú nyílt vízi úszásnak, az ő tudásuk már jelentkezik a most színre lépőknél. A lányoknál Bartalos Anna, Pálházi Léda és Barta Bianka azok, akik öt kilométeren, azt gondolom, meghatározók lehetnek a versenyeken.”

Gellért Gábor hozzáfűzte még, hogy az idei medencés hosszú távú országos bajnokságon elég komoly volt a mezőny.

„Nem kevesebb, mint 309 rajt volt, s

bizakodó vagyok, hogy a június végi ob-ra is veretes mezőny fog összejönni a Maty-éren, Szegeden.

Előtte pedig május közepén a legjobbakat visszük a nyílt vízi Európa-kupára, Olaszországba.”

(Kiemelt képünkön: a töretlenül fejlődők egyike a zalaegerszegi Nagy Napsugár Forrás: zaol.hu)