UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2024-03-12 20:40

Új szintre kell lépni a fiataloknak a nemzetközi felnőttmezőnyben

Gál László, a felnőtt ökölvívó-válogatott szövetségi edzője értékelte a honlapunknak a utánpótláskorú bunyósok olimpiai kvalifikációs versenyen mutatott teljesítményét.

Óriási sikerrel zárult a ökölvívó-válogatottunk számára a hétfő este véget érő, olaszországi olimpiai kvalifikációs verseny, ugyanis Akilov Pilip a 80 kilogrammosok között kvótát szerzett a párizsi ötkarikás játékokra – ő a harmadik a sportágban, aki a magyar színeket képviseli majd, a tavalyi Európa Játékokon kvalifikált Kovács Richárd és Hámori Luca után.

A viadalon négy utánpótláskorú magyar bunyós is szerencsét próbált (Gémes Levente, Mezei Petra, Szabó Petra és Nakota Veronika), közülük pedig egyedül Gémes tudott meccset nyerni; ő a legjobb 64 között esett ki.

Akármennyire eredményes egy fiatal az utánpótlásversenyeken, ez már a nagyszínpad, itt új szintre kell lépni a pályafutásukban

– mondja Gál László, a válogatott egyik edzője. – A kiesés után is végig kint voltunk a lelátón a fiatalokkal, folyamatosan figyeltük a meccseket, rengeteget tanultak a ringen belül és azon kívül is. Igyekeztünk elemezni a látottakat, hogy a következő találkozón még jobban fel legyenek készülve a kihívásra. Levi és Veronika (akikkel Gál a Szeged Box Clubban egyesületi szinten is foglalkozik – a szerk.) esetében is megtaláltuk azokat az elemeket, amiket a következő megméretésig fejlesztenünk kell. A legfontosabb a tapasztalatszerzés, hogy minél több összecsapásuk legyen a nemzetközi felnőttmezőnyben.”

Gál László és Nakota Veronika Forrás: MÖSZ

A szakember Mezei Petráról és Szabó Petráról is kérdeztük.

„Hasonlóak a gondolataim velük kapcsolatban. Alkalmasak arra, hogy felnőjenek ehhez a feladathoz, de még ők is az U22-esek közé tartoznak, rengeteget kell még tanulniuk. Az edzők, azaz a mi feladatunk, hogy megadjuk nekik a segítséget, megfelelően menedzseljük őket.”

A felnőtt ökölvívó-válogatott a folytatásban sem pihen, április második felében Európa-bajnokságon, május végén pedig Thaiföldön, az utolsó olimpiai kvalifikációs versenyen lépnek ringbe a keret tagjai, amelyen nagy valószínűséggel a fiatalok ismét megpróbálhatják a kvótaszerzést.

„A keretről a szövetségi kapitány (az üzbég Hamid Tangribergenov – a szerk.) dönt majd. A bangkoki viadal is legalább ennyire nehéz lesz, de a csapatnak lesz ideje a helyszínen készülni, akklimatizálódni a kezdés előtt. Mindenki, a fiatalok is jól dolgoztak az edzőtáborban és Olaszországban is, így nem gondolom, hogy nagy változás történne a névsorban.”

(Kiemelt képünkön: Gémes Levente keze a magasban Forrás: MÖSZ)