UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-03-13 20:46

Laskawy Ferenc szintet lépett az osztrák U20-as bajnokság rájátszásában

A 18 éves Laskawy Ferenc pontjaival oroszlánrészt vállalt az Újpest döntőbe jutásában az osztrák U20-as jégkorongbajnokság rájátszásában.

Bravúros teljesítménnyel az Újpesti Jégkorong Akadémia U20-as csapata bejutott az osztrák bajnokság fináléjába, miután az elődöntőben 3–1-re verte a ferlachi Nordic Hockey Academy együttesét. (Korábban a negyeddöntőben az UTE a BJA-t búcsúztatta.) Ezt követően Árkovics Bálint tanítványaira a linzi Eishockey Akademie Oberösterreich gárdája várt a bajnoki címért. A felek mostanra túl vannak két budapesti mérkőzésen a három győzelemig tartó párharcból, és mindkettőt a vendégek nyerték, előbb 6–2-re, majd 1–0-ra. Csütörtök este Linzben jön a harmadik összecsapás.

Ugyanakkor a lila-fehérek juniorjainak panaszkodásra nem lehet okuk, hiszen már a döntőbe jutással is túlszárnyalták az elvárásokat. A remek szereplésből pedig a még ifjúsági korú támadó, Laskawy Ferenc is alaposan kiveszi a részét: nyolc meccsen öt gólnál és nyolc asszisztnál jár, és a 13 megszerzett pontjával az osztrák U20-as bajnokság legjobbja a rájátszásban.

„A bajnokság első fázisában, vagyis az alapszakaszban viszonylag keveset játszottam a juniorcsapatban, mivel ekkor elsősorban az Erste Ligában szereplő felnőttcsapatban számítottak rám.

Úgy érzem, a nagyok között rengeteget tanultam és fejlődtem, az ott szerzett tapasztalatokat pedig igyekszem is kamatoztatni akkor, amikor visszatérek az utánpótlás-bajnokságokba,

legyen szó az U20-as vagy éppen az U18-as ligáról. A felnőttmezőnyben sokkal gyorsabban kell dönteni az egyes játékhelyzetekben, és azt gondolom, ezt a sebességet – mind gondolkodásban, mind fizikailag – sikerült átmentem az osztrák U20-as rájátszásra. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a pontok is elkezdtek jönni, aminek persze nagyon örülök" – mondta Laskawy az Utánpótlássportnak.

Laskawy Ferenc (jobbra) 13 pontjával az osztrák U20-as bajnokság legeredményesebbje Forrás: Újpesti Jégkorong Akadémia

A 2006-os születésű csatár – aki az U20-as és az U18-as válogatottnak is a tagja – elmondta, az évad elején úgy vágtak neki a társaival, hogy az elődöntőbe jutást tűzték ki célul, ugyanakkor ahogy szokták mondani: evés közben jön meg az étvágy... 

„Ha az eddigi szereplésünket nézzük, a döntőig viszonylag magabiztosan vettük az akadályokat, persze akadt egy-két nehéz meccs is, de meggyőzően meneteltünk el a fináléig. Azonban az aranyéremért a Linz ellen már kicsit döcögősen kezdtük a párharcot, a játékunk nem működött olyan jól, mint korábban, így sajnos mindkétszer vereség lett a vége. A második találkozón már jobban hokiztunk, viszont a minőségi befejezések még mindig hiányoztak. Ezen kell mindenképpen változtatnunk! Úgy érzem, ennél sokkal több rejlik bennünk, mint amit az első két hazai meccsen mutattunk.

Mindent el fogunk követni, hogy idegenben javítsunk, és kiegyenlítsünk, hiszen nem lehet más a célunk, minthogy kiharcoljuk az ötödik meccset, amely azt jelentené, hogy a párharc visszatér Újpestre.

(Kiemelt kép forrása: UTE)