UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2024-03-15 09:01

Biztató formában a magyar fiatalok

Sikeres 2023-at zárt a hazai triatlon-utánpótlás, amelynek tagjai idén is a legjobbak között végeznének.

Emlékezetes produkciót mutattak be tavaly a magyar utánpótláskorú triatlonosok, akik közül jó páran a legjobbak között végeztek az európai ranglistákon.

A remekül teljesítő juniorok közül az év végeztével többen is felléptek az U23-asok közé, így valamelyest átalakultak a válogatottak, reménységből azonban így sincs hiány a fiatalabbak között, akik ezekben a napokban külföldi edzőtáborban készülnek az év legfontosabb megméretéseire.

A juniorválogatott (2005-2006-os születésűek) mellett a másodéves ifik (2007) is Horvátországban tréningeznek Pocsai Balázs utánpótlás-szakágvezető irányításával, akit a fiatalok állapotáról és az év legfontosabb versenyeiről is kérdeztünk.

„Nem először találkoztunk a fiatalokkal az előző évad vége óta, télen is volt összetartás, amelyen az úszás került a középpontba. Teljesítmény-diagnosztikai felmérést is végeztünk velük, így komplex képet kaptunk, hogy dolgoznak. Tatán is összegyűltünk a fiatalabbakkal, ott már inkább a futás volt előtérben. A juniorokkal és a másodéves ifikkel jelenleg a – már szokásosnak nevezhető – horvátországi edzőtáborban vagyunk, gyűjtjük a kilométereket kerékpáron – mondja a szakvezető. – A felmérések eredményei nagyon jók voltak, ami bíztató ebben a periódusban, a versenyek előtt; tavaly remek évet zártunk, kíváncsi vagyok, emellett pedig bizakodva várom, mit hoz majd az idei versenyévad.

Az edzőtáborban mindenki nagyon motivált, követik az utasításokat, jó erőben vannak, emellett kiemelendő, hogy kiváló, összetartó csapatot alkotnak.

A náluk idősebbekhez hasonlóan remek társaság, ami szintén kell a sikeres szerepléshez.”

Arra már nem kell sokat várni, hogy beinduljon az idény; előbb a korosztályos Európa-kupák érkeznek majd, az év második felében pedig jönnek az Eb-k és a vb-k.

„Augusztusban kezdődik majd az Eb-k sora; az ifik kezdenek majd a hónap első hétvégéjén, majd következik az U23-as és junior kontinensviadal. Az Ek-viadalok első, igazán fontos és nívós állomása májusban lesz megrendezve, az olaszországi Caorléban, március második felében azonban már elindul a sorozat.”

Jelenleg az sem elképzelhetetlen, hogy utánpótláskorú magyar fiatal is szerepeljen majd a párizsi olimpián: az U23-as Kropkó Mártának mixváltóban még lehet esélye a kvalifikálásra; kérdés, hogy a világbajnoki sorozat eltörölt abu-dzabi állomása után hosszabbít-e a nemzetközi szövetség a pontgyűjtés határidején.

(Kiemelt képünk forrása: MTSZ)