UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-03-15 12:41

Rijádi világbajnokság vár a legjobb a fiatalokra

Megvan az utazó csapat, áprilisban a rijádi világbajnokságon bizonyíthatnak a legjobb kadét- és juniorkorú vívóink.

A Magyar Vívó Szövetség elnökségi ülésén kijelölték az áprilisi kadét- és junior-világbajnokságon részt vevő válogatottat. A szaúdi fővárosba utazók névsorát Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján hirdették ki.

A februári, Nápolyban rendezett kadét és junior Európa-bajnokság, valamint a közelgő vébé lebonyolítását illetően a legnagyobb különbség az, hogy az utóbbin a kadétok számára nem rendeznek csapatversenyt, továbbá ezen korosztály képviselői közül országonként hárman mérethetik meg magukat az egyéni versenyben.

A magyar kadét- és juniorválogatott Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Ahogyan az Eb-n, a tőröző Kollár Anna és a párbajtőrvívó Antal Máté személyében két olyan ígéretünk lesz a vb-n, aki mindkét korosztály megméretésén pástra lép. És a kontinensviadalhoz hasonlóan a junior női kardválogatottban a csapatküzdelemre Kónya Csenge váltja a csak egyéniben induló Bende Barbarát. Ez a felállás Nápolyban is bevált, ugyanis a Domonkos Emese, Kónya, Kovács Zsanett, Spiesz Anna összetételű kvartett aranyéremnek örülhetett Gulácsi Ferenc keretedző vezetésével.

A junior-világbajnokságot a legfontosabb versenyünknek tekintjük 

– mondta az Olaszországban nem mellesleg egyéni Eb-bronzig jutó Spiesz. – Tulajdonképpen mindenki arra az egy-egy napra készül egész évben. És úgy gondolom, hogy ott nem csak az a lényeges, hogy ki mennyire tud vívni. Sokkal inkább az a versenyző fog érvényesülni, aki a legjobban ki tudja zárni a körülményeket, túllendül azon, hogy éppen a vb-n szerepel, és képes lesz végig saját magára, valamint a vívására koncentrálni. A mostani csapatunk fiatalabb, mint a tavalyi, de nagyon összetartó, és remélem, hogy Rijádban is az Eb-hez hasonlóan szerepelünk.”

Az Eb-n a másik magyar elsőséget Kollár Anna szerezte a kadét tőrmezőnyben, aki a világbajnokság előtt úgy nyilatkozott, hogy:

„Bár az ázsiaiak és az amerikaiak is erősek, úgy gondolom,

hogyha úgy vívok, mint az Eb-n, akkor bárkit le tudok győzni.

A vb-t sem fogom túlizgulni, nem teszek magamra terhet, csak szeretném élvezni a vívást. Ugyanúgy készülök, mint eddig, és bízom a legjobbakban.”

Kollár Anna egyéni kadét Európa-bajnokként érkezik a korosztályos vb-re Forrás: EFC

Sajnálatos dolog, hogy a junior férfi kardvívók között ranglistaelső Bíró Huba az Eb-n elszenvedett sérüléséből nem épül fel a vb-ig. A helyére Péch Kornél kerül.

Tavaly egyébként a Plovdivban rendezett korosztályos vb-n ugyanúgy kitett magáért a magyar küldöttség.

A kiérdemelt négy arany- és öt bronzérem minden várakozást felülmúlt, és messze a legsikeresebb magyar teljesítménynek számított a korosztályos világbajnokságok történetében.

A kadétok között egyéniben a kardozó Domonkos Emese, valamint a párbajtőröző Nagy Blanka és Pelle Domonkos lett világbajnok, csapatban a junior női kardegység győzött Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz összetételben. Ezen eredménysor megközelítése ezúttal a bravúr kategóriába tartozna, ugyanis Boczkó kapitány azt is hangsúlyozta a világversenyek előtt, hogy több fegyvernemben korosztályváltás történt és elsőéves reménységek lépnek pástra. Teljesíthetetlen elvárás tehát nincs, de abban újfent bízhatunk, hogy többen kellemes meglepetést szereznek majd.

A rijádi kadét- és junior-világbajnokságon (április 12-20.) részt vevő magyar válogatott.
Kadétok. Leány tőr:
 Kollár Anna (Törekvés), Simon Borbála (Zalaegerszeg), Bartus Claudia (Halásztelek). Fiú tőr: Bodor Áron (Ludovika), Sommer Marcell (Honvéd), Zsögön Andor (Budakalász). Leány párbajtőr: Horváth Lotti (FTC), Szilárd Anna (Honvéd), Rózsás Júlia (MTK). Fiú párbajtőr: Antal Máté (Vasas), Kelemen Boldizsár (Honvéd), Kiss Donát (Honvéd). Leány kard: Csonka Dorottya (Vasas), Rácz Brigitta (KVSE), Tóth Nadin (BVSC). Fiú kard: Berkeszi Dániel (BVSC), Csoba Botond (TFSE), Fabó Ákos (Vasas).
Juniorok. Női tőr: Wolf Eszter (Honvéd), Kollár Anna (Törekvés), Polonyi Petra (Ludovika), Kalocsai Luca (Ludovika). Férfi tőr: Bagdány Albert (Ludovika), Rubin Mattia (Zalaegerszeg), Bálint Álmos (Ludovika), Budaházy Ambrus (Ludovika). Női párbajtőr: Wimmer Dorina (UTE), Salamon Réka (Tatabánya), Nagy Blanka (DSI Debrecen), Gachályi Gréta (Honvéd). Férfi párbajtőr: Somody Soma (MTK), Pelle Domonkos (Honvéd), Antal Máté (Vasas), Keresztes Ádám (Tata). Női kard: Spiesz Anna (Vasas), Domonkos Emese (Vasas), Kovács Zsanett (Törökbálint), Bende Barbara (Vasas, csak egyéniben), Kónya Csenge (DEAC, csak csapatban). Férfi kard: Tóth Bertalan (TFSE), Dallos Benedek (Vasas), Vigh Benedek (Vasas), Péch Kornél (KVSE). 

(Kiemelt képünkön: a Nápolyban Eb-győztes junior női kardcsapat Forrás: EFC)