UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-03-15 14:08

Újabb információk a doppingolás miatt eltiltott 17 éves Kamila Valijeva ügyében

A Nemzetközi Sport Döntőbíróság jelentést tett közzé arról, milyen gyógyszereket és táplálékiegészítőket kapott 13 és 15 éves kora között az orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva.

A Sportal számolt be arról, hogy a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) hivatalos jelentést adott ki az eltiltott orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva doppingvétségéről. A nyilvánosságra hozott információk között szerepel, hogy 2020 januárja és 2021 decembere, azaz a fiatal sportoló 13 és 15 éves kora között 56 (!) különböző gyógyszert és táplálékkiegészítőt kapott. A CAS jelentése szerint a gyógyszereket az FMBA, vagyis az úgynevezett Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) írta fel, ami az Orosz Szövetségi Egészségügyi Minisztériumnak felel meg.

A vizsgálat során az orvosok Valijeva szívproblémáival indokolták a gyógyszerek beadását, arra viszont nem adtak választ, hogy miért szerepel a listán általános fájdalom, hasmenés és influenza elleni készítmény is. A The Times szívgyógyszerek, aminosav alapú kiegészítők és legális teljesítményfokozó gyógyszerek koktéljáról ír.

Bár a beadott gyógyszerek egyike sem szerepelt vagy szerepel a WADA doppinglistáján, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget megdöbbentette az orosz illetékesek viselkedése.

„A gyerekek doppingolása megbocsáthatatlan” – áll a WADA közleményében. Olivier Niggi főigazgató kifejtette: "Egyértelmű, hogy nagyon kellemetlen, amikor azt látjuk, hogy egy sportolót feláldoztak ott, ahelyett, hogy nyilvánosságra hozták volna, ki segítette a doppingolást.”

Az Egyesült Államok doppingellenes főnöke, Travis Tygart is megdöbbenésének adott hangot a The Timesban: „Azokat kell felelősségre vonni, akik megszegték a szabályokat. Te jó ég, hány szert kapott? Ez egyszerűen undorító!”

(Kiemelt képünk forrása: CAS)