UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2024-03-16 14:32

Már készülődnek a serdülők az év legfontosabb versenyeire

Az év első heteiben több összetartáson is találkozott a serdülő ökölvívó-válogatott, amelynek fiú versenyzői nemrégiben a lengyelek korosztályos legjobbjaival is összemérték az erejüket.

Az év eddigi részében az U22-es, az ifjúsági és a juniorkorú ökölvívóink kerültek inkább a figyelem középpontjába: az emlegetett korosztályok fontos versenyeken léptek szorítóba. A serdülők számára ezek a hetek csendesebben teltek, ám nem tétlenül: a válogatott stábja – Dorkó Péter szövetségi edző vezetésével – többször is találkozott a 2010 és 2011-es születésű bokszolók alkotta kerettel. A fiatalok idei célversenye a júliusi korosztályos Európa-bajnokság lesz, aminek Olaszország ad majd otthont.

„Januárban találkoztunk először a fiatalokkal; a cél az ismerkedés volt, hiszen a tavalyi Eb-csapat nagyobbik része fellépett a juniorok közé, mindössze hárman, ha a 2023-as teljes keretet nézzük, négyen maradtak abból a keretből, akik most másodéves serdülőkként szerepelhetnek. Felmértük a fiatalok munkamorálját, hogyan tudunk együtt dolgozni. A múlt héten pedig Kókán már meccseink is voltak külföldi ellenfelekkel szemben: a Tóth Ákos-emlékversenyen a lengyel nemzeti csapatot fogadtuk – az eseményen csak a fiúszakág képviselői bunyóztak, mert a vendégek között nem voltak lányok, a tavalyi viadaltól eltérően. Nem az eredmény volt a fontos, de mi nyertük a találkozót; tartalmas és hasznos napok voltak ezek – mondja Dorkó. –

Ebben a korosztályban a legfontosabb, hogy beépítsük őket a nemzeti csapatba, hozzászoktassuk őket a nemzetközi meccsekhez, versenyekhez.

Ebben az időszakban a gyerekek rengeteget változnak, akár pár hónap alatt is, így nem lehet hosszabb távon jósolni velük kapcsolatban; egy biztos, hogy számos nagyon ügyes bunyósunk van.”

Tavaly a serdülők Eb-jét augusztusban rendezték meg, idén viszont – ahogyan már említettük – júliusi az időpont, így kevesebb idő áll a csapatnak a felkészülésre.

„A legfontosabb válogató az áprilisi utánpótlás Magyar-kupa lesz, a korábbiakkal ellentétben pedig az általunk (vagyis az Egri VSI által – a szerk.) rendezendő Bornemissza-emlékversenyen  a juniorok és az ifik mellett a serdülők is ringbe léphetnek majd. Reméljük, minél több külföldi nevezőt köszönthetünk majd a legfiatalabbak között.”

A poroszlói fiatalok, köztük a serdülőválogatott tagjaival Forrás: MÖSZ

Idén alakult meg a Poroszló SE ökölvívó-szakosztálya, amelyet a szakember is meglátogatott, a serdülőválogatott több tagjával.

„A vezetésünkkel közös edzést tartottunk. Az ottani fiatalok három hónapja edzenek, így kezdetleges a mozgásforma, ezen igyekeztünk javítani.

Nagyon lelkesek a poroszlói gyerekek, ráadásul az induláshoz képest nem történt lemorzsolódás, jelenleg is nagyjából harminc bunyóssal dolgoznak.

Örömteli volt ezt látni, remélem, tudtunk nekik segíteni. Bízom benne, hogy minél hamarabb üdvözölhetjük őket a versenyeken is!”

(Kiemelt képünkön: a magyar (kékben) és a lengyel (pirosban) serdülő fiúválogatott tagjai Forrás: MÖSZ)