UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-03-16 10:55

Szélesi szerint antifutballal nem fejlődhet az U21-es válogatott

Az U21-es labdarúgó-válogatott új szövetségi edzője, Szélesi Zoltán a Nemzeti Sportnak beszélt a kinevezéséről és a főbb feladatairól.

Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott szövetségi edzőjének kinevezett Szélesi Zoltán a Nemzeti Sportnak többek között főbb feladatairól, a merítési lehetőségéről, a fiatalok támogatásáról, valamint a siker fokmérőjéről nyilatkozott.

Szélesi elmondta, hogy váratlanul érte a kinevezése.

„Gera Zoltán az Eb-selejtezősorozat közepén távozott, ám a karriertervemben szerepelt, hogy egyszer majd a legidősebb korosztályos válogatott szövetségi edzőjeként dolgozzam – fogalmazott a szakember, aki 2015 óta tartozik az MLSZ kötelékébe, legutóbb az U18-as nemzeti csapat szövetségi edzője volt. – Minden korosztály mellett volt lehetőségem dolgozni szövetségi edzőként vagy pályaedzőként,

az U14-es kiválasztóktól kezdve a felnőttválogatott megbízott szövetségi kapitányságáig szinte minden posztot betöltöttem már, ami nagy segítség, rengeteg tapasztalat, örülök ennek a lehetőségnek.

Szövetségi edzőként a klubokkal való kapcsolattartás, akadémialátogatás, előadástartás, felvételiztetés szerepelt a feladataim között, továbbá gyakorta kell belső képzéseket elvégezni. Az U18-asok élén szép feladat volt NB II-es, NB III-as, illetve U19-es bajnokikra járni, hétvégente átlagosan három mérkőzést néztem meg a helyszínen, hogy a lehető legjobban képben legyek, munka tehát bőven van. Kétezertizenhétben hirtelen kerültem a felnőttválogatotthoz, majd tértem vissza a korosztályos csapatokhoz, kivezettem az U17-es korosztályt az Európa-bajnokságra, s úgy érzem, szereztem annyi tapasztalatot, tanultam annyit a kurzusokon, külföldi tanulmányutakon, hogy ha felkérnek erre a rangos posztra, elvállaljam a feladatot.”

Szélesinél csak kellőképpen motivált játékosok kaphatnak lehetőséget Forrás: MLSZ

Szélesinek az egyik legfontosabb feladata a megfelelő keret kialakítása lesz az U21-eseknél.

„Olyan karaktereket szeretnék látni a csapatban, akik szeretik ezt a játékot és győzni akarnak.

Csak olyanokkal kívánok együtt dolgozni, akiket nem kell noszogatni, hogy tegyenek meg mindent a sikerért.

Bízom benne, hogy az egyéni beszélgetések révén sokat át tudok adni a srácoknak szakmai és emberi oldalról egyaránt, ugyanis játékosok belső világát is ismerem. Ebben az időszakban sokan élik lázadó korszakukat, megannyi kérdés megfogalmazódik bennük: miért nem játszanak, miért nem annyit, mint szeretnének, miért nem a felnőttválogatottnál veszik őket számításba, miért más kap szerepet a helyükön, miért az adott poszton játszanak… A sort hosszasan lehetne folytatni, ez is mutatja, abban lehet fontos szerepem, hogy támogassam őket.”

A tréner továbbá hangsúlyozta, hogy:

„Arra kell felkészítenünk a srácokat, hogy céljukat elvérve, a felnőttekhez kerülve minél közelebb álljanak ahhoz a szinthez, amit a mindenkori szövetségi kapitány megkövetel az adott poszton. Mindemellett roppant fontos, milyen stílusban játszunk. Természetesen más-más meccstervvel kell készülnünk az ellenfelek erejétől, stílusától függően, ám

nem jöhetünk ki antifutballal, mert attól a nem fejlődünk sem egyéni, sem csapatszinten.
A teljes interjú ITT érhető el.

(Kiemelt képünkön: Szélesi Zoltán Fotó: Török Attila)