UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-03-20 09:27

Az utánpótlásbázisok egyesítése is az újpesti terv része

Az utánpótlásképzés egyesítése és egy akadémia felállítása is a MOL által megvásárolandó újpesti labdarúgóklub tervei között szerepel.

A MOL február elején jelezte, hogy leányvállalata, a MOL Vagyonkezelő Kft. révén megvásárolja az Újpestet, a hazai labdarúgó NB I egyetlen olyan klubját, amely eddig a NER-től függetlenül üzemelt – írja a Népszava, amely úgy tudja, hogy a MOL 6,2 milliárdot forintot fizet a belga Roderick Duchatelet érdekeltségi körébe tartozó Újpest 1885 Futball Kft.-ért.

A Gazdasági Versenyhivatal hétfőn jelezte, hogy az ügylet létre jön, mégpedig úgy, hogy a MOL kérésére Duchatelet megalapította az Új Lila Labdarúgó Kft-t, amelybe bekerült az Újpest 1885 Futball Kft.-ben meglevő 98,75 százalékos, illetve az Újpest Labdarúgó Akadémiában meglevő 100 százalékos üzletrésze.

 Az Újpest FC U19-es csapatának gólöröme Forrás: ujpestfc.hu

A Népszava információi szerint a 6,2 milliárd kifizetésével párhuzamosan egy másik problémakör is körvonalazódik:

a megosztott újpesti utánpótlás-nevelés egyesítése.

Az UTE, vagyis a labdarúgó szekciótól függetlenül működő egyesület ugyanis 200 millió forintot kap állami támogatásként az utánpótlás-nevelésre, míg az Újpest FC nulla forintot. Ez annyit jelent, hogy Újpesten egymás mellett két utánpótlás-nevelő klub működik, és a kettő között nincs átjárás. A helyzetet bonyolítja, hogy az UTE az állami támogatás dacára sem került be a kiemelt akadémiai programba, így lényegében a Budafok NB II-es csapatának nevelte a játékosokat. Ennek az áldatlan állapotnak szeretne véget vetni a MOL, és fizikailag és infrastrukturálisan is egyesíteni kívánja a két utánpótlásbázist.

A teljes cikk ITT érhető el.

(Kiemelt képünkön: Az UTE U16-os csapata Forrás: UTE Labdarúgó Akadémia/Facebook)