UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2024-03-23 15:58

Európa-bajnokságra készül az ifjúsági válogatott

Áprilisi elején rendezik meg az év első korosztályos ökölvívó-világversenyét: a kontinens legjobb ifjúsági bokszolói a Horvátországban rendezendő Eb-n találkoznak hamarosan.

Emlékezetes esztendőt zárt a magyar ökölvívó-utánpótlás 2023-ban, amely minden korosztályos világversenyről érmekkel tért haza. A sorban a legsikeresebb viadal az ifjúsági Európa-bajnokság volt, amelyen a bunyósaink összesen hét érmet szereztek, köztük egy aranyat is.

Abból a csapatból 2023 befejeztével többen is felléptek az U22-esek közé, míg az emlegetett Eb „sikerkovácsai”, vagyis dobogósai közül 2024-ben a második ifjúsági évét kezdi meg a junior Európa-bajnoki, a tavalyi ifi kontinensviadalon ezüstéremmel záró Nileborg Krisztián.

A 2006-os és 2007-es születésű versenyzők alkotta ifjúsági válogatottra nagy feladatok várnak idén: áprilisban velük kezdődik meg a 2024-es korosztályos világversenyek sora, Eb-n bizonyíthatnak a fiatalok, október második felében pedig világbajnokságon lépnek majd ringbe.

Mindkét eseménynek a horvátországi Porec ad majd otthont, az előbbire pedig már gőzerővel készül a magyar csapat, amely a Madárfészek Akadémián edzőtáborozik ezekben a napokban.

Mindig nehéz elbúcsúzni a másodéves ifjúsági versenyzőktől, akikkel előtt két éven át foglalkozunk a válogatottban, főleg ilyen szép eredmény után, hiszen hét érmet szereztünk a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon

– mondja az ifi nemzeti csapat vezetőedzője, Ács József. – Az év első hónapjai szokás szerint az építkezésről szólnak, hiszen a juniorok közül számos új reménység érkezik; ez most is így volt. Idén az eddigi legfontosabb állomás az Énekes István-emlékverseny és a romániai Dracula Open volt; előbbi válogatóként szolgált, az utóbbi pedig nívós felkészülési állomás, amelyen nemzetközi mezőnyben bizonyíthatnak a fiatalok. A két eseményen egyébként – nem meglepő módon – kicsit még rozsdásak voltak a bokszolóink, év eleji volt a forma, ráadásul több súlycsoportban s alacsony a létszám, nem mindenki talál megfelelő kesztyűpartnert. Ezen próbálunk segíteni, a jelenlegi edzőtáborunkban például számos U22-es ökölvívó is velünk készül, segítve a fiatalabbakat, ráadásul a román korosztályos válogatott is meglátogatott minket.”

De vajon a javarészt kicserélődött válogatott képest lehet hasonlóan jó eredményekre, mint a tavalyi keret?

„A motivációra és a szorgalomra nem lehet panasz, kifogástalan az edzésmunka. Sűrű és erős mezőny vár ránk az Eb-n; az biztos, hogy a fiatalok mindent megtesznek majd, hogy dobogóra állhassanak.

Ebben a csapatban is benne lehet néhány érem,

ráadásul októberben vb-re utazunk, addig az elsőéveseink is sok tapasztalatot szerezhetnek majd.”

(Kiemelt képünk forrása: MÖSZ)