UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2024-03-25 18:59

Az utánpótlás is bizonyíthat az eddigi legnagyobb hazai versenyen

Egy hónap múlva rendezik meg Szegeden az evezősök kontinentális olimpiai kvalifikációs regattáját a felnőtt Eb-vel összevonva; a mezőnyben több magyar utánpótláskorú indulót találunk, közülük egynek pedig a kvótaszerzésre is lesz lehetősége.

Mint korábban beszámoltunk róla, több utánpótláskorú evezős is bekerült az olimpiai kvalifikációs regattán és Európa-bajnokságon résztvevő magyar keretbe, akik hazai pályán versenyezhetnek majd, hiszen április 25. és 28. között a szegedi Maty-ér ad majd otthont az összevont viadalnak; a valaha volt legnagyobb evezős esemény lesz ez Magyarországon.

A hazai szövetség a Budapesten tartott sajtótájékoztatót hétfőn, pontosan egy hónappal a megméretés kezdete előtt; az eseményen többek mellett részt vett Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgatója, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke is.

A sportvezetők elmondták, bíznak benne, hogy születik magyar kvóta április végén; a cél elérésében biztosan segít majd a hazai környezet.

Balról: Fábián László, Cseh Ottó, Schmidt Ádám, Szabó László és Bíró Péter Fotó: Szlovák Bence

„Szerettünk volna az olimpiát megelőzően minél több kvalifikációs versenyt Magyarországra hozni, hiszen

nagy jelentősége van, ha egy sportoló hazai pályán, utazás nélkül vehet részt egy ehhez hasonló eseményen

– mondta Schmidt. – Olaszországban rendezték volna eredetileg az eseményt, az viszont nem véletlen, hogy Magyarországnak szavaztak bizalmat, mint beugró házigazda; sokszor bizonyítottuk már, hogy sikerrel vesszük az effajta akadályokat.”

Cseh Ottó is a hazai pálya fontosságát hangsúlyozta.

„Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek –

láthattuk a férfi kézilabda-válogatott esetében, mennyit jelenthet a hazai pálya, és a magyarok szurkolók támogatása

– fogalmazott a MESZ elnöke. – Ez a valaha volt legnagyobb evezős verseny, amit Magyarország rendez – ötvennégy év után újra felnőttvilágverseny kapott helyet hazánkban. Szeged kiváló helyszín, hiszen Nemzetközi Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ, amelyben világszínvonalú az infrastruktúra.”

A sportvezető beszámolója szerint 34 országból 610 versenyző érkezik majd Magyarországra, hogy részt vegyen a regattán. Négy olimpiai és három paralimpiai számban lehet majd kvótát szerezni.

A magyar csapatba összesen – a tartalékokkal együtt – tizenegy utánpótláskorú evezős került be.

Cseh hozzátette, egyértelmű cél a kvótaszerzés, emellett reális az esély az Európa-bajnoki érmekre is a négynapos fesztiválon.

Lőrincz Attila, az evezős válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MESZ

Ha pedig fesztivál: a szervezők számos izgalmas programmal készülnek a futamokon túl is, ráadásul nem csak a „nagyokat” figyelhetjük majd a vízen: a több mint 400, 12-18 éves diákot érintő ergométeres diákolimpia döntőjét április 26-án rendezik meg, másnap pedig az – U23-as korosztályt megcélzó – egyetemek regattáját figyelhetik majd a kilátogatók; utóbbin nyolc iskola képviselteti majd magát.

„Balázs nagyon ügyes, technikás versenyző. Nem véletlen, hogy két U23-as Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett az elmúlt években, emellett a vb-n is mindig ott volt a tűzközelben. Fejben erős,

mindig a legfontosabb pillanatokban nyújtja a maximumot – bízom benne, hogy ezt Szegeden is megmutatja majd

– nyilatkozta az Utánpótlássportnak a sajtótájékoztató után Lőrincz Attila szövetségi kapitány a kvalifikációs regatta egyetlen utánpótláskorú magyar indulójáról, a könnyűsúlyú kétpárban vízre szálló Szöllősi Balázsról. – A Galcsó Vencellel közös dublójuk tavaly ősszel ült össze először, akkor már ők voltak a párosok között a leggyorsabbak. Balázs fiatalos lendülete, jó értelemben vett szemtelensége sokat segíthet majd a jó eredmény elérésében, nem fog megilletődni az ellenfelek láttán. Külön öröm, hogy az utánpótlás a diákolimpiának és az egyetemi regattának köszönhetően szintén fókuszba kerül majd; nagyon fontos, hiszen a széles utánpótlásbázis elengedhetetlen a sportág fejlődéséhez.”

A Szegeden megrendezendő eseményen résztvevő utánpótláskorú magyarok

Olimpiai kvalifikációs regatta:

Férfiak

Könnyűsúlyú kétpárevezős: Szöllősi Balázs

Európa-bajnokság:

Férfiak

Négypárevezős: Koncsik Dominik, Ujhelyi Mihály
Kormányos nélküli négyes: Szentpáli Balázs
Könnyűsúlyú négypárevezős: Demkó Mátyás (ifjúsági), Fenyődi Tamás, Kertész Keve, Szigeti Ferenc

Tartalék: Csizmadia Ádám

Nők

Könnyűsúlyú kétpárevezős: Fehérvári Eszter

Tartalék: Harsányi Viktória

(Kiemelt képünkön: Szöllősi Balázs (elöl) új párral húzhat majd az olimpiai kvalifikációért Forrás: MESZ)