UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-03-26 17:07

Hozta a kötelezőt az U21-es válogatott Kazahsztán ellen

Szélesi Zoltán 3–0-s győzelemmel kezdett az U21-es labdarúgó-válogatott élén a Kazahsztán elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjának negyedik helyéről várta a Kazahsztán elleni mérkőzést a magyar válogatott. A csapat új vezetőedzője, Szélesi Zoltán egy felkészülési meccsen már túl volt az együttes élén – azt 2–0 megnyerte Moldovával szemben az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A keddi találkozót megelőzően közölte az mlsz.hu, hogy Baráth Péter és Pécsi Ármin visszatért a klubjához, míg a kispesti Dúzs Gellért csatlakozott a kerethez. A 2023-ban rendezett első meccsen magabiztosan 2–0-ra győzött az akkor még Gera Zoltán vezette válogatott.

Az Almatiban rendezett mérkőzést mindkét fél óvatosan kezdte, nem alakultak ki igazi helyzetek egyik oldalon sem. A 9. percben Németh András lőtt meglehetősen gyengén a kapu felé, ami nem dolgoztatta meg a kazah kapust, a 19. percben pedig Kerezsi Zalán labdavesztését követően rohant a magyar tizenhatos felé az ellenfél, azonban a veszély gyorsan elhárult.

A 20. percet követően valamelyest átvette az irányítást Kazahsztán, amely játékosai kemény belépőkkel tördelték a meccset. A 31. percben láthattuk az első igazán nagy lehetőséget, amikor a kazah támadó a tizenhatoson belülről passzolt középre, azonban az érkező társ nem talált el a labdát, így nem került hátrányba a magyar csapat.

Ez mintha felébresztette volt Szélesi együttesét, és

két perccel később Németh és Kata előkészítését követően Kosznovszky Márk talált be 17 méterről – ezzel megszerezte a vezetést Magyarország (1–0).

A szünet után, a 47. percben Kosznovszky átadásából

Kerezsi Zalán két csel után tüzelt, a kazah kapus pedig nem tudott hárítani, így kétgólosra nőtt a magyar előny (2–0).

Az 57. percben a hazaiak hármat is cseréltek, ám ez érdemi változást nem hozott, továbbra is csak akkor tudtak veszélyesebb támadást vezetni, amikor a magyar védők hibáztak. Az egyetlen kivétel az a távoli lövés volt, amit a 72. percben nagyszerű mozdulattal ütött ki Hegyi Krisztián.

A hosszabbításban a csereként beállt Horváth Artúr látszólag reménytelenül adta be középre a labdát laposan, de Pivkin pont az ott álló Bényei Ágoston elé paskolt, a Diósgyőr fiatalja pedig nem hibázott a ziccerben, ezzel beállította a 3–0-s végeredményt.

Szélesi válogatottja a mérkőzés utolsó harmadára kezdett olyan teljesítményt nyújtani, amivel elégedettebb lehetett a mester, kevesebb volt a hiba hátul, és ígéretes támadásokat vezettek a fiúk elől.

A 3–0-s végeredményre természetesen nem lehet panasz, a játék képén viszont látszott, hogy az út elején jár a vezetőedző és a gárdája.

Ideje mindképpen lesz a trénernek jobban megszervezni a csapatát, hiszen a következő Eb-selejtezőt ősszel vívja Málta ellen az U21-es válogatott.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, ALMATI (KAZAHSZTÁN)
Kazahsztán–Magyarország 0–3 (0–1)
Kazahsztán:
Pivkin – Tkacsenko, Aszkarov, Zsumakanov, Kaszabulat, Halmatov (Zsakszilikov 57.) – Trufanov (Galim 71.), Nazimhanov (Eszimkebkov 81.), Kalmirza (Kalidbekov 57.), Mitrofanov (Andunikov 57.) – Szviridov.
Magyarország: Hegyi – Szabó, Yaakobishvili, Csinger – Kosznovszky (Horváth 88.), Vitális (Bényei 63.), Kata, Benczenleitner – Kovács (Vajda 48.), Németh, Kerezsi (Molnár 52.).
Gól: Kosznovszky 33., Kerezsi 47. Bényei 88.

(Kiemelt képünkön: Szélesi Zoltán az U21-es válogatott szövetség edzője Forrás: MLSZ)