UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-03-28 18:17

Balázs Édának jót tett a környezetváltozás, célba veszi az újabb Eb-aranyat

A Miskolcon nevelkedett, U15-ös Európa-bajnok birkózó, Balázs Éda tavaly ősztől már a fővárosban, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián készül, és gőzerővel készül arra, hogy az idei U17-es világversenyeken nagyot alkosson.

Megkezdődött a válogatóversenyek sorozata a múlt hét végén az U17-es birkózóknak, és a kadétkorosztály képviselői közül a szabadfogásúak és a lányok is Dunakeszin mérték össze tudásukat. A női mezőnyben a legtöbb súlycsoportban érvényesült a papírforma, így például a 61 kilós kategóriában a serdülő Eb-győztes, kadét Eb-harmadik Balázs Éda sem talált legyőzőre, s ezzel nagy lépést tett a válogatottság kiharcolása felé a nyári korosztályos kontinensviadalra. 

„Sajnos az elmúlt időszakban ki kellett hagynom néhány hetet, mivel gondok akadtak a szívműködésemmel. Amint ez kiderült, alapos kivizsgáláson estem át, különféle teszteket végeztek rajtam, és ezeknek szerencsére kedvezőek lettek az eredményei, így csak az ijedtség volt nagy, és viszonylag hamar visszatérhettem, nagyjából három héten át nem birkózhattam.

Március első felében kezdtem újra az edzéseket, úgy érzem, egyre jobban megy a birkózás, és nagy örömömre, ezt a válogatóversenyen is sikerült bebizonyítanom, s mindez győzelemmel is párosult.

Persze, a kihagyásnak a hatása még érződik, de azt mondhatom, biztató a formám" – mondta az Utánpótlássportnak a DVTK-KIMBA ígérete, aki még február elején az ausztriai Wolfurtban rendezett nemzetközi verseny megnyerésével kezdte az esztendőt.

Éda egyébként a Miskolctól 35 kilométerre fekvő Mezőcsátról származik, és ott is ismerkedett meg a birkózással, majd ahogyan fejlődött, idővel Miskolcon folytatta, és diósgyőri színekben érte el legnagyobb sikereit. A DVTK-kötődés továbbra is megmaradt, hiszen a versenyeken továbbra is a piros-fehér klubot képviseli, viszont szeptember óta már Budapesten készül, méghozzá a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, a sportági központi utánpótlás-nevelő műhelyben.

Balázs Éda a tavalyi bronzérme után idén fényesebb medálra tör az U17-es Eb-n Forrás: UWW/MBSZ

„Remekül érzem magam a KIMBA-n, sikerült hamar megtalálni a közös hangot a lányokkal, illetve az edzőkkel is. Eleinte persze kicsit fájt a szívem, hogy el kellett jönnöm otthonról, de mostanra teljesen megszoktam az új környezetet Budapesten. Ugyanakkor nem szakadtam el Mezőcsáttól és Miskolctól sem, mivel hétvégente rendre haza járok, sőt, ha van időm, péntek délutánonként néha be szoktam állni a DVTK edzéseire is, szóval igyekszem fenntartani a kapcsolatot az otthoniakkal. Mindent egybevéve, jókora változást jelentett számomra a fővárosba költözés. A birkózás terén az első időszakban nehéz volt megszokni azt a kemény munkát, amit Csepelen végzünk. Nem arról van szó, hogy Miskolcon nem dolgoztunk volna ugyanúgy teljes elánnal, de a KIMBA-n még annál is többet edzünk, ráadásul nagyobb az iram is. Emellett több a minőségi edzőpartner, illetve gyakrabban veszünk részt nemzetközi edzőtáborokban is.

Próbáltam minél hamarabb felvenni a ritmust. Összességében abszolúte érzem már a pozitív hatását az itt töltött fél évnek, fizikailag és technikailag is sokat javultam.

Balázs Éda két évvel ezelőtt Horvátországban érte el első igazán nagy sikerét, amikor U15-ös Európa-bajnoki címet szerzett, majd tavaly elsőévesként harmadik lett az U17-esek tiranai Eb-jén.

„A múlt évhez hasonlóan idén is az U17-es Európa-bajnokságon való jó szereplés a fő célom, majd ha ez összejön, akkor indulhatok a világbajnokságon is, de ennyire még nem tekintek előre, szeretnék lépésről lépésre haladni. Először meg kell nyernem a második válogatóversenyt, és bebiztosítani a válogatottságomat.

Alapvetően minden versenyen győzni szeretnék, így az Eb-re is úgy készülök, hogy szeretném azt megnyerni.

Ha netán a végső siker mégsem jön össze, akkor pedig legalább érmesként szeretnék végezni."

(Kiemelt képen: Balázs Éda (pirosban) Forrás: UWW/MBSZ)