UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-03-29 19:51

Ábrahám Minna majdhogynem végigúszta születésnapját

Különlegesnek mondható módon vált nagykorúvá az Egyesült Államokban tanuló Ábrahám Minna: az amerikai egyetemek közötti legrangosabb viadal közben ünnepelt úgy, hogy gyakorlatilag „agyonúszta” magát 18. születésnapján.

A párizsi olimpiára készülő magyar úszóválogatott 2006-os évjáratú tini különítményének oszlopos tagjaként vágta ki a rezet Ábrahám Minna a georgiai Athensben, ahol iskolája, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) színeiben az összes váltóban remekelt, egyéniben pedig bronzérmes lett 200 yard gyorson az év legfontosabb egyetemi viadalán, a csaknem félszáz tanintézmény legjobbjait felvonultató NCAA-döntőn.  Az itthon az UTE-ben versenyző tehetség március 23-án, 18. születésnapján még javában úszott, majd másnap gépre szállt és hazarepült, hogy családja körében töltse el az ünnepi suli szünetet.

A budapesti napok az aktív pihenés jegyében telnek, s mielőtt húsvét hétfőn ismét Amerika felé venné az irányt, reggelente itthoni edzője, Magyarovits Zoltán irányításával edz, a yardos uszoda után ötvenes medencében végezve el a karbantartást szolgáló feladatokat.

Az április eleji magyar bajnokságot már nem tudom megvárni, keddtől folytatódnak a kinti edzések és az egyetemi tanórák is

– mesélte honlapunk érdeklődésére Minna, aki tavaly augusztusban kezdte meg tanulmányait Los Angelesben, s elsőéves újonc létére már novemberben letette sportolói névjegyét: 1:41.38 perccel USC-rekordot úszott 200 yard gyorson.

„A mostani NCAA-döntős harmadik helyemet az iskolai csúcsomhoz közeli eredménnyel, 1:41.96-tal szereztem meg.

Hogy ez mit jelentene 200 méter gyorsra „átszámítva”? Nehéz megmondani, de nincs messze attól, mint amennyi ebben a számban a párizsi egyéni induláshoz szükséges olimpiai szintidő...

– válaszolta a „milettvolnás” felvetésre, hogy ha nem yardos, hanem méteres medencében teljesíti a kétszázas sprinttávot. Minna tagja volt mindkét gyorsváltónak, mely megúszta az olimpiai A szintet az év eleji dohai vb-n, de szólóban még várat magára a párizsi limitidő elérése.

„Erre a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon nyílik majd mód leginkább, akkorra tervezzük azt a formát, amivel meglehet a szükséges idő. Az Eb előtt, az egyetemi vizsgáim után már itthon leszek, de hogy pontosan mikor, nem tudom, ez ügyben még konzultálok a kinti edzőmmel, és itthoni mesteremmel, Zoli bácsival.”

A korosztályos világ- és Európa-bajnok elmondta még, hogy bár jelenleg mindkét gyorsváltóban benne van, újból szeretné bizonyítani, hogy megérdemelt a helye, ehhez pedig további jó időket akar úszni még. Arra is kitért, hogy jelenleg négy évre szól a kinn léte, addig tud sportolni, egyetemi színekben úszni ösztöndíjasként.

2027 májusában lenne vége, de rá egy évre van Los Angelesben az olimpia. Ezért tervbe van véve, hogy egy ötödik évre is kinn maradjak, s a 2028-as olimpiáig tanuljak és eddzek az Egyesült Államokban...

(Kiemelt kép forrása: musz.hu)