UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-04-02 14:08

Bravúr kell Telkiben az U19-es leány Európa-bajnoki selejtezőn

Április 3–9. között Telkiben rendezik az U19-es leány Európa-bajnoki selejtező második körét. A négyes csoportban a magyar válogatott Svédországgal, Németországgal és Romániával küzd az Eb-szereplésért.

Kevéssel az U19-es leány labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt nevezték ki az együttes korábbi szövetségi edzőjét, Szarvas Alexandrát a felnőttválogatott élére, és vette át a korosztályos nemzeti csapat vezetését Rácz Zsófia. A több mint 100-szoros válogatott játékos így nyilatkozott az mlsz.hu-nak az április 3–9. között Telkiben rendezendő A-ligás Eb-kvalifikáció előtt:

„Megtiszteltetésként ért, hogy engem választottak az U19-es válogatott élére. Nagyon nagy örömmel fogadtam el a felkérést, hiszen a terveim között szerepelt, hogy vezetőedzőként irányíthassak egy csapatot, de nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hamar be is fog következni. Ami az Eb-selejtezőt illeti,

nem kerültünk könnyű csoportba, hiszen Svédország és Németország nemzetközileg magasan jegyzett csapat, és a román válogatott is jó játékerőt képvisel.

Elsődleges célunk az A-ligás tagság meghosszabbítása, valamint minél több pont szerzése, ehhez minden egyes mérkőzésen a tudásunk legjavát kell adnunk.”

A magyar csapat szerdán Svédország ellen kezd 15 órakor, szombaton szintén délután 3-kor a németekkel csap össze, majd kedden Románia ellen zárja a selejtezőt. A lebonyolítás szerint csak a csoportelső jut a július 14. és 27. között esedékes litvániai Eb-re.

Az elmúlt időszakban az együttes nem tudott közelebb kerülni az európai élmezőnyhöz – legalábbis ezt bizonyítják az eredmények. A 2023-as Eb-selejtező második körében az akkor még Turtóczki Sándor vezette U19-es válogatott ugyan legyőzte a románokat, de Franciaországgal és Portugáliával nem bírt, így nem jutott be a nyolccsapatos Európa-bajnokság mezőnyébe. A 2024-es kvalifikáció első fordulójában a franciák és az olaszok ellen jó játékkal kaptak ki a magyarok, a jobb gólkülönbségnek köszönhetően pedig az Észak-Írország elleni döntetlen a csoport harmadik helyére volt elég, amivel bejutottak a lányok a szerdán kezdődő elitkörbe.

A felkészülés során az U19-es válogatott a februári portugáliai tornán 3–0-ra kikapott Lengyelországtól és Ausztriától, valamint 2–1-es vereséget szenvedett a házigazdáktól.

Az MLSZ női bizottságának elnöke, Török Gábor 2023 novemberében beszélt az Utánpótlássportnak a hazai leányfutball helyzetéről:

„egyelőre teljesen illuzórikus, hogy Magyarország stabilan a legjobb nyolc csapat között legyen utánpótlásban. Ezért az MLSZ nem is ezt a célt tűzte ki, hanem az elitkörös szereplést, és azt évek óta el is érik együtteseink.”

A fentiek alapján hatalmas bravúr lenne, ha az U19-es leányválogatott kijutna az Európa-bajnokságra, a realitás az, hogy az A-ligában marad, azaz nem utolsó helyen végez a csoportban.

U19-ES LEÁNY EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, MÁSODIK KÖR, TELKI
A magyar válogatott programja:
Április 3., 15.00: MAGYARORSZÁG–Svédország
Április 6., 15.00: MAGYARORSZÁG–Németország
Április 9., 17.30: MAGYARORSZÁG–Románia

(Kiemelt képünkön: Az U19-es leányválogatott ünnepli a Portugália elleni gólját Forrás: MLSZ)