UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-04-06 20:01

Túl az első keretszűkítésen a vb-re készülő U18-as válogatott

Gőzerővel készül az U18-as jégkorong-válogatott a jövő vasárnap Dániában rajtoló, divízió I/A-csoportos világbajnokságra. Svasznek Bence szövetségi edzőt kérdeztük az előkészületekről.

Mint arról beszámoltunk, húsvéthétfőn megkezdte a felkészülést az U18-as jégkorong-válogatott az április 14-én kezdődő, Dániában rendezendő, második vonalbeli világbajnokságra. Svasznek Bence szövetségi edző pozitívan értékelte az eddig látottakat, de hozzátette, a munka java még csak most jön.

„Az évad során öt felkészülési tornán is részt vettünk ezzel a korosztállyal, a négy Négy Nemzet-torna mellett egy észak-amerikai túra is szerepelt a programban.

Ezeken a tornákon világos üzenetet kaptak a srácok arról, hogy miként, milyen alapelvek mentén szeretnénk játszani a világbajnokságon.

Az egész szezonban a vébé volt a fókuszunkban, s ennek megfelelően építettük fel a stratégiánkat, a felkészülési tervünket. Azok, akik már a korábbi tornákon is velünk dolgoztak, sok újdonságot taktikai szempontból nem igazán fognak hallani így közvetlenül a világbajnokság előtt – persze finomhangolásokra mindig szükség van, az adott ellenféltől függően is.

Összességében azt mondhatom, a játékosok mostanra mindent tudnak, amit tudniuk kell. Azonban ez nem azt jelenti, hogy elvégeztük volna a teljes munkát,

hiszen folyamatosan csiszolunk még apróságokon, illetve újra és újra átvesszük a meglévő ismereteket, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogyan is szeretnénk játszani" – mondta Svasznek az Utánpótlássportnak.

Az első hét után a szakmai stáb megejtette az első keretszűkítést, amelynek Dobos Boldizsár, Bogáti Balázs, Palla Félix, Palla Xavér és Kuminka Zsombor esett áldozatul. A csapathoz Dániában csatlakozik majd Schwartz Gergő, Lencsés Dávid, Szongoth Domán és a tervek szerint a cseh U20-as bajnoki döntőért játszó Horváth Alex is, a stábtagok közül a Corona Brassó alkalmazásában álló Strenk Hunor másodedző most nem tart a csapattal.

„A kerettervezést illetően ez minden évben így zajlik, hogy a játékosok különböző időpontokban tudnak csak csatlakozni hozzánk. Nyilván, a legelején felállítunk egy ideális felkészülési tervet, viszont a napok előrehaladtával ebben mindig történnek változások, és ehhez alkalmazkodnunk kell. A korábbi évekhez képest idén talán még több volt a bizonytanság a keret kapcsán.

Jelen pillanatban is még négy játékosunk játszik a klubjában, hárman Finnországban, míg egy fiatal Csehországban érdekelt,

ők majd később csatlakoznak hozzánk. Tisztában vagyunk a helyzettel, nincs okunk a panaszkodásra, nem keresünk kifogásokat, a meglévő keretből kell kihoznunk a legtöbbet, szóval csakis az előttünk álló feladatokra koncentrálunk."

A fiúk szombaton Salzburgba utaztak, ahol négy napot edzenek, és kétszer megmérkőznek a leendő vb-ellenfelükkel, Németországgal. A második, április 9-i meccs után az edzői stáb kijelöli a végső vb-keretet, melynek tagjai másnap – egy rövid buszút után – Münchenben szállnak repülőre, hogy Amszterdamon keresztül Aalborgba utazzanak, ahonnan majd újabb buszozás következik a vb helyszínére, Frederikshavnbe.

Másnap jön a dánok elleni edzőmeccs, míg a világbajnokság 14-én vasárnap veszi kezdetét.

A felkészülési mérkőzések programja:
Április 7., 17:30 (Salzburg)

Magyarország–Németország
Április 9., 17:30 (Salzburg)
Magyarország–Németország
Április 10., 16:30 (Frederikshavn)
Dánia–Magyarország
A divízió I/A-csoportos U18-as világbajnokság menetrendje:
Április 14., vasárnap:

Ausztria–Németország – 13:00
Magyarország–Dánia – 16:30
Ukrajna–Japán – 20:00
Április 15., hétfő:
Németország–Magyarország – 13:00
Japán–Ausztria – 16:30
Dánia–Ukrajna – 20:00
Április 17., szerda:
Ausztria–Magyarország – 13:00
Németország–Ukrajna – 16:30
Dánia–Japán – 20:00
Április 18., csütörtök:
Magyarország–Ukrajna – 13:00
Japán–Németország – 16:30
Dánia–Ausztria – 20:00
Április 20., szombat:
Ukrajna–Ausztria – 13:00
Japán–Magyarország – 16:30
Németország–Dánia – 20:00
A magyar válogatott bő világbajnoki kerete:
GERGELY Hunor GK UJA
KIRÁLY Olivér GK Ontario Hockey Academy, CAD
PÁSZTOR Viktor GK TUTO Hockey FIN
     
BALOGH Ádám D FEHA19
FRANYÓ krisztián D UJA
HORVÁTH Alex D Trinec HC, CZE
LENCSÉS Dávid D Kiekko-Vantaa, FIN
NAGY Dominik D Boden HC, SWE
OSZTOICS Márk D UJA
PRÉM Zsombor D UJA
SZONGOTH Döme D ERC Ingolstadt, GER
VÉN Bendegúz D Södertälje SK, SWE
     
ALMÁS Zétény F UJA
ANTONIJEVIC Aleksander F FEHA19
BARNA Olivér F Oakmoor Academy, USA
FEHÉR Kolos F TPS, FIN
LASKAWY Ferenc F UJA
LOBENWEIN Bálint F BJA
LŐCZI Barnabás F UJA
MAYER Marcell F UJA
MESTER Máté F UJA
MOLNÁR Botond F HC Lidingö, SWE
NAGY András F UJA
SCHMIDT Ágoston F TPS, FIN
SCHWARTZ Gergő F TUTO Hockey, FIN
SZONGOTH Domán F KooKoo, FIN
ZIMÁNYI Dániel F Tuto, FIN
 
Svasznek Bence   Szövetségi edző
Tokaji Viktor   Másodedző
Strenk Hunor   Másodedző
Gröschl Tamás   Másodedző
Kecskeméti Áron   Kapusedző

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)