UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-04-09 20:01

Pádár ismét 100-as országos bajnok, Komoróczy sorozatban harmadszor aranyérmes

Honlapunk szempontjából az egyik legfontosabb évjáratnak, a 2006-ban születetteknek a nagy napját hozta el a 2024-es felnőtt úszóbajnokság keddi nyitánya.

Merthogy a 126. ob első napján több mint figyelemre méltó teljesítménnyel rukkoltak ki a Duna Arénában a már biztos párizsi olimpiai indulónak tekintendő ifjú hölgyek, nevezetesen Pádár Nikolett, Molnár Dóra és Komoróczy Lora egyaránt.  A trióból a prímet a szegedi Pádár vitte, aki fő számaiban, 200 és 400 gyorson még csak a következő napokban szerepel majd, a klasszikus távon, száz méteren azonban már az ob-rajton érzékeltette, hogy kiemelkedő versenyévre számíthatunk tőle. Volt már ugyan ebben a számban magyar bajnok, tavaly azonban nem ő nyert, így aztán azt is mondhatjuk, hogy visszavette a sprintkirálynői titulust.

Már a selejtezőben 54.41 másodperces egyéni csúccsal jelezte, hogy kiváló erőben és egyre jobb formában van, s bár a döntőben picivel gyengébbet úszott (54.64), elsőségéhez cseppnyi kétség sem férhetett. És immár tényleg nagyon közel jár Hosszú Katinkához, aki még az „ősidőkben”, 2014-ben állította fel máig élő 53.64 másodperces országos rekordját.

„Boldog vagyok, hogy edzésből jőve az ob-re, újra magyar bajnok lettem száz gyorson, ráadásul jó idővel. Most már ebben a számban is meg akarom úszni az olimpiai A szintet”

– nyilatkozta a finálét követően a Duna TV-ben Pádár Nikolett, aki a váltótagság mellett tavaly már egyéniben is jogosulttá vált a párizsi jegyre az ötkarikás időhatár átlépésével.

Mögötte a keddi százas döntőben a 200 háton biztos párizsi induló Molnár Dóra csapott másodikként célba, igazolva, hogy a gyorsváltókban is lehet számítani rá.

A Budafóka fiatalja, aki június végén válik nagykorúvá, 55.07-tel szerezte meg az ezüstérmet.

Arany lett a jutalma ugyanakkor Komoróczy Lora remeklésének 50 háton. A 28.08-as egyéni csúcsa nem forgott ugyan veszélyben, de a 28.31-es idő is nagyszerűnek mondható, ráadásul sikere azt is jelentette, hogy az Iron klub kitűnősége megszakítás nélkül harmadszor lett felnőttbajnok a legrövidebb hátszámban, amely – milyen kár – nem olimpiai szám. Viszont a 100 hát igen, ott pedig még nincs meg az ötkarikás szintje Lorának, aki azonban bízik benne, hogy a hátralevő kvalifikációs viadalok egyikén meglesz neki a francia fővárosban egyéni rajtjogot garantáló időeredmény is, miután a vegyes váltóban aligha lehet kérdéses a helye.

„Mondják, hogy az ötven hát a felségterületem, örülök is, hogy nyertem, meg annak is, hogy az eddigi legjobb ob-győztes időt úsztam ma, de az igazi mégis csak az lenne, ha százon is összejönne már a szintidőm. Megpróbálom már most, az ob-n teljesíteni...”

– mondta a Pádárhoz hasonlatosan nemrég 18 esztendőssé serdült kiválóság.

A keddi „fiatalos” történésekhez tartozik, hogy a legjobb nyolcat felvonultató mezőny legifjabbjaként, a 15 esztendős korosztályos Európa-bajnok tatabányai Jackl Vivien hatalmas hajrával jött föl egyre jobban, s ezüstérmesként végzett 1500 gyorson.

(Kiemelt képünkön: Komoróczy Lora sorozatban harmadszor felnőttbajnok 50 háton Forrás: debreceninap.hu)