UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-04-11 09:08

Megvizsgáltuk, mennyit érnek a régió legjobb utánpótláskorú játékosai

A Transfermarkt adatai alapján utánajártunk, idehaza, illetve a szomszédos országokban kik azok az U21-es labdarúgók, akiket a legértékesebbre taksálnak. A rangelső a szlovén Benjamin Sesko let, míg az itthoni rangsorban a felnőttválogatott Kerkez Milos vezet.

A korábbiaknál jóval több szó esik újabban a hazai labdarúgó-utánpótlás helyzetéről, számos szempont szerint készülnek elemzések. Ahhoz, hogy valóban el tudjuk helyezni, hol tartanak a magyar fiatalok, érdemes összehasonlítani a pozíciójukat a szomszédos országok hasonló korú futballistáival. Ezt megannyi aspektus alapján megtehetnénk; az egyik ilyen, hogy átnézzük a napjaink futballjában oly meghatározó piaci értéket, hiszen gyakran tekintik a csapatok fokmérőjének, hogy milyen áron értékesíthetnék játékosaikat. A Transfermarkt adatai alapján nyolc ország – Magyarország, valamint a hét szomszédos állam – öt legértékesebb U21-es labdarúgójának értékét gyűjtöttük össze.

Nem meglepő, hogy

a magyar fiatalok közül a felnőttválogatott és a Bournemouth Premier League-csapatának szárnyvédője, Kerkez Milos éri a legtöbbet a piacon – pillanatnyilag 20 millió eurót.

Utána nagy szakadék következik, hiszen a második helyen a Ferencváros 18 éves támadója, a 3 millió euró értékű Lisztes Krisztián áll, aki a nyártól az Eintracht Frankfurt Bundesliga-együttesében folytatja pályafutását. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az olasz másodosztályú Parma hátvédje, a 21 esztendős Balogh Botond áll, akinek az értékét 1,8 millió euróra taksálja a német szakportál. A negyedik, 1,3 millió euróval a 21 éves hamburgi támadó, Németh András, aki kikerült Marco Rossi keretéből, miután meglehetősen kevés lehetőséget kap a Bundesliga 2-ben. Az ötös lista végére az elmúlt hónapokban remeklő, a szövetségi kapitány figyelmét is felkeltő 19 éves Vancsa Zalán került, aki a belga másodosztályú Lommel SK-ban játszik, értékét pedig 900 ezer euróra teszik.

A régióból kiemelkedik Ukrajna és Horvátország. Előbbi azért, mert két 20 millió eurónál is többet érő játékosa van: a 21 éves középhátvéd, Ilya Zabarnyi értéke 28 millió – ő amúgy Kerkez csapattársa a Bournemouth-ban –, míg a vele egyidős Georgiy Sudakovnak, a Sahtar Donyeck támadó-középpályásának árát 25 millió euróra taksálják.

A horvát utánpótlás évtizedek óta kifejezetten erős, és folyamatosan termeli a jobbnál jobb, európai szinten is kiváló játékosokat, így nem csoda, hogy a Transfermarkt szakértői szerint is értékesek.

A Red Bull Salzburg 21 esztendős középpályása, Luka Sucic és a Dinamo Zagreb szintén 21 éves támadó-középpályása, Martin Baturina egyaránt 18 millió eurót ér, de az ötös rangsor további három játékosa is 6,5 és 8 millió euró közötti áron „kelhetne el”.

A vizsgált országok legértékesebb fiatal labdarúgója szlovén, méghozzá a Red Bull Leipzig csatára, Benjamin Sesko, aki jelenleg 40 millió eurót ér,

és vitán felül hazája legnagyobb ígérete. Ezt az is bizonyítja, hogy az őt követő legmagasabb árú szlovén játékos, a 19 éves Mitja Ilenic értéke csupán 1,5 millió euró.

Az osztrák korosztályos futballisták közül senkinek nincs 10 millió euró fölött az értéke – csak a 20 éves salzburgi hátvéd Samson Baidoo közelíti meg azt a maga 8 milliójával –, ugyanakkor három játékos is eléri a 3 millió eurós árat. A fiatal szlovák labdarúgók legértékesebbje 6 millió euróval a Hellas Verona támadó-középpályása, a 21 éves Tomas Suslov, a második helyen pedig az 5 millió eurós, mindössze 18 éves Leo Sauert, a Feyenoord szélsőjét találjuk. Nincs kiemelkedően magas értékű román fiatal sem, viszont két játékos meghaladja a 3 millió eurót, három pedig legalább 2 milliót ér.

Ha a régiós országok között szeretnénk sorrendet állítani, azt megtehetjük úgy is, hogy összeadjuk az öt-öt legígéretesebb játékos piaci értékét. Ebben

a „versenyben” Ukrajna az első 61 millió euróval, szorosan követi Horvátország 57 millióval.

A harmadik – Sesko kiemelkedő értéke miatt – Szlovénia 45 millióval, a negyedik helyen pedig a 30 milliós összértékű szerbek állnak. A magyar fiatalok öten összesen 27,2 millió eurót érnek – ebből 20 milliót Kerkez tesz ki –, a hatodik helyen Ausztria áll 19 millióval, a hetedik Szlovákia 16,3 millióval, míg a románok mindössze 13,3 millió euróval sereghajtók.

Az összértékek azonban torzítanak, hiszen egy-egy kiemelkedő játékos jócskán megnöveli azokat, és nem mondanak el sokat az adott ország utánpótlásáról. Ha például az ötödik játékosok értékére koncentrálunk, azt vehetjük észre, hogy a horvát Stipe Biuk 6,5 milliót, míg a szerb Milos Lukovic 5 millió eurót ér – ennek alapján a két balkáni állam korosztályos futballja áll a legjobban a régióban. Ezzel szemben az ötödik legértékesebb magyar, Vancsa Zalán értéke csupán 900 ezer euró.

(Kiemelt képünkön: Kerkez Milos értékét 20 millió euróra becsülik Forrás: Twitter/AFC Bournemouth)