UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong U18-as fiú divízió I/A-s jégkorong-vb

2024-04-13 09:01

Vasárnap elrajtol a divízió I/A-s U18-as vb, a magyar csapat a házigazda dánok ellen kezd

A Svasznek Bence vezette U18-as jégkorong-válogatott vasárnap délután megkezdi szereplését a második vonalbeli világbajnokságon, méghozzá a hazai pályán szereplő dánok ellen. A szövetségi edző a torna előtt érdeklődésünkre elmondta, a magyar csapat fő célja, hogy megőrizze tagságát a divízió I/A-csoportban.

Tavaly erőn felüli teljesítménnyel harcolta ki a bennmaradást az U18-as fiúválogatott a divízió I/A-csoportos jégkorong-világbajnokságon. A magyar csapat akkor a negyedik helyen végzett Franciaországban, ráadásul az elért eredmény értékét növelte, hogy a mieink a korosztály vb-történetében első alkalommal maradtak benn a másodosztályban.

Vasárnaptól a dániai Frederikshavnben ennek megismétlésére tesznek kísérletet az ifjúsági korosztály legjobb hazai hokisai.

„Most is ugyanaz a célunk, mint a múlt évben, vagyis a bennmaradás kivívása – mondta a várakozásokról Svasznek Bence szövetségi edző az Utánpótlássportnak. –

Ha a földön járunk, és reálisan mérlegeljük az esélyeket, a feljutás még messze áll tőlünk. Jelenleg a legfontosabb, hogy elkerüljük a kiesést,

és eközben azon dolgozunk, hogy hosszú távon stabilizáljuk a korosztályos válogatott helyét ezen a szinten. Ez korántsem könnyű feladat, mert rendkívül szoros a mezőny a második vonalban. A felkészülés alatt a srácok világos üzenetet kaptak arról, hogy miként, milyen alapelvek mentén szeretnénk játszani a világbajnokságon. Az egész szezonban csakis a vébé volt a fókuszban, ahhoz igazítva építettük fel a stratégiánkat, a felkészülési tervünket. Azok, akik már a korábbi tornákon is velünk dolgoztak, taktikai szempontból sok újdonságot nem hallottak a világbajnokság előtt. Persze finomhangolásokra mindig szükség van, különösen az adott ellenféltől függően.”

A magyar válogatott közvetlenül a vb előtt három felkészülési meccset játszott: az elsőn 8–0-ra kikapott a későbbi vb-ellenfél németektől Salzburgban, majd a második egymás elleni találkozó 7–3-as vereséggel ért véget, míg a már Frederikshavnben tartott főpróbán a mieink 7–4-re verték a házigazda dánokat.

Meccsről meccsre fejlődtünk a felkészülés során, ami alapvetően biztató, de nyilván akad még bőven csiszolnivaló is a játékunkban

 – nyilatkozta Szongoth Döme, a válogatott hátvédje. – A vébé első meccsén újra a dánokkal találkozunk, és ismét hasonlóan agresszívan, dominánsan szeretnénk kezdeni, mint ahogyan indítottuk az edzőmeccset is. Mint mondtam, a felkészülési találkozókon rendre tettünk egy-egy lépést előre, most viszont az a cél, hogy a nyitó meccsre tovább javuljunk, és ne csak egy, hanem akár két szintet is ugorjunk előre játékban."

A divízió I/A-csoportos U18-as világbajnokság menetrendje:
Április 14., vasárnap:

Ausztria–Németország – 13:00
Magyarország–Dánia – 16:30
Ukrajna–Japán – 20:00
Április 15., hétfő:
Magyarország–Németország – 13:00
Japán–Ausztria – 16:30
Dánia–Ukrajna – 20:00
Április 17., szerda:
Magyarország–Ausztria – 13:00
Németország–Ukrajna – 16:30
Dánia–Japán – 20:00
Április 18., csütörtök:
Magyarország–Ukrajna – 13:00
Japán–Németország – 16:30
Dánia–Ausztria – 20:00
Április 20., szombat:
Ukrajna–Ausztria – 13:00
Magyarország–Japán – 16:30
Németország–Dánia – 20:00
A magyar válogatott  világbajnoki kerete:
Király Olivér GK Ontario Hockey Academy, CAD
Pásztor Viktor GK TUTO Hockey FIN
     
Balogh Ádám D FEHA19
Franyó Krisztián D UJA
Lencsés Dávid D Kiekko-Vantaa, FIN
Nagy Dominik D Boden HC, SWE
Prém Zsombor D UJA
Szongoth Döme D ERC Ingolstadt, GER
Vén Bendegúz D Södertälje SK, SWE
     
Almás Zétény F UJA
Antonijevic Aleksander F FEHA19
Barna Olivér F Oakmoor Academy, USA
Fehér Kolos F TPS, FIN
Laskawy Ferenc F UJA
Lobenwein Bálint F BJA
Lőczi Barnabás F UJA
Mayer Marcell F UJA
Mester Máté F UJA
Nagy András F UJA
Schmidt Ágoston F TPS, FIN
Schwartz Gergő F TUTO Hockey, FIN
Szongoth Domán F KooKoo, FIN

(Kiemelt kép forrás: MJSZ)