UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-04-14 09:00

Ismét a régi fényében tündökölne a hazai korongszakág

A koronglövészetben is megvannak azok a hazai ígéretek, akik által a szakág ismét elindulhat az eredményesség felé vezető úton.

Az elmúlt években rendre nagyszerű, korosztályos sportlövőeredményekről számolhattunk be, ám a sikerek jelentős része a puskásokhoz, kisebbik hányada a pisztolyosokhoz kötődik, a sportág többi szakágában többnyire elmaradtak a kiemelkedő teljesítmények.

Ez alól kivétel Döbörhegyi Bence 2022-es produkciója, amikor is az akkor 17 éves traplövő 117 korongos egyéni csúccsal

a bravúros ötödik helyet szerezte meg az eszéki junior-világbajnokságon.

A Balatonfűzfő versenyzője továbbra is a szakág egyik első számú ígérete, és ezt az idén már azzal bizonyította, hogy márciusban 119 találattal beállította ifj. Szollár András 2004-ben elért junior országos csúcsát.

De nemcsak trapban, hanem skeetben is megvannak azok a reménységek, akikre lehet építeni. Idén tavasszal Ternák Tamás (121) és Renner Bálint (55, döntő) is megsüvegelendő itthoni juniorrekordot állított fel. Így a korongszakágot vezető dr. Visnyei Balázs is bizakodva jelenthette ki: „Szeretnénk, ha a koronglövészet újra a régi fényében tündökölne.”

A koronglövő fiatalokat a világ élvonalába segítené a hazai szakágvezetés Forrás: MSSZ

A szakember küldetésének tartja, hogy a tehetséges fiatalokat felkarolja és a magyar koronglövők visszakerüljenek a világ élvonalába.

„Sok munka vár még a koronglövészet olimpiai ágát végző sportolókra, hogy az idei jubileumi évben követői lehessenek a sportág olimpiai bajnokainak. Skeetben Igaly Diána 2004-ben és trapban Halasy Gyula 1924-ben lett első helyezett az olimpián. Az ő emlékük, sportolói nagyságuk és alázatos munkájuk példa az utánpótláskorú koronglövőink előtt.

A Magyar Sportlövők Szövetsége részéről minden lehetséges eszközzel támogatjuk a fiatal, tehetséges sportolóink felkészülését és sikeres versenyzését

– nyilatkozta nemrégiben dr. Visnyei, amikor a juniorok a koronglövő Európa-bajnokság helyszínén, az olaszországi Lonatóban edzőtáboroztak. A Putz István vezette összetartáson a juniorválogatottban a skeetet Renner, Ternák, Nemes Áron és Holecz Zoltán, a trapot Döbröhegyi, valamint Gloch Nimród képviselte. A felnőtt és korosztályos kontinensviadal egy hónap múlva, május 15-én rajtol a Garda-tó melletti településen.

A szakág fő célja, hogy ismét lehessen ötkarikás játékokon magyar sportlövőnek szurkolni. Amennyiben a fiatalok fejlődése folyamatos marad, a 2028-as Los Angeles-i olimpián már van esély a szereplésre.

(Kiemelt képünkön: Lonatóban jól sikerült edzőtáborban jártak a juniorok Forrás: MSSZ)