UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2024-04-16 20:43

Darts: a magyar fiatalok nemzetközi szinten is az élmezőnybe tartoznak

Balázs Gáborral, a Magyar Darts Szövetség elnökével beszélgettünk a hazai utánpótlás helyzetéről annak apropóján, hogy a múlt hét végi WDF Budapest Open nemzetközi versenyen remekeltek a magyar fiatalok. A 13 éves Szoták Balázs például egy első és egy második hellyel zárta a viadalt, és ennek köszönhetően jelenleg vezeti a korosztályos világranglistát.

Jól szerepeltek a magyar korosztályos dartsosok a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban tartott Budapest Openen. A nemzetközi szövetség (WDF) versenysorozatába tartozó kétnapos viadalon az ifjúsági (18 év alatti) fiúk között az első napon Vadas Róbert (16), míg a másodikon Szoták Balázs (13) győzött, míg az ifjúsági lányok mezőnyében mindkétszer Rábaközi Hanna (16) lett az első.

Büszkén mondhatjuk, hogy rengeteg ígéretes fiatalunk akad a hazai utánpótlásban, és ezt a legutóbbi hét végén versenyzőink ismét igazolták, hiszen taroltunk az ifik között 

– értékelte az eseményt Balázs Gábor, a Magyar Darts Szövetség elnöke. – Bár a sportág közvetlen elitjébe tartozó angolok és a hollandok közül csupán néhányan indultak, de összességében ezzel együtt is erős mezőny gyűlt össze, mivel például az ifjúsági fiúk között több mint negyvenen neveztek, szóval a színvonalra nem lehetett panasz."

A még csak 13 esztendős Szoták Balázs ráadásul a budapesti versenyen szerzett első, illetve második helyével pillanatnyilag átvette a vezetést a WDF U18-as világranglistáján.

Ez mindenképpen nagy fegyvertény, hogy jelenleg Balázs áll az élen az ifjúsági világranglistán,

de persze messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. A fiataloknak gyakran ingadozik a formája, és az utánpótlásban általában rendkívül sűrű a mezőny – kivéve persze, ha nagy ritkán akad egy olyan kiugró tehetség, mint a tavalyi felnőttvébén tizenhat évesen döntőt játszó Luke Littler. Emellett azt is tudni kell, a szigetországbeli és holland játékosok többsége kevesebb ifjúsági versenyen indulnak, mint a mieink, emiatt nehéz is szakmailag összehasonlítani ranglista-helyezéseket. Mindenesetre például Szoták Balázs nemrég a Toto Dutch Open megnyerésével – amely az U14-esek legrangosabb nemzetközi versenye – megmutatta, hogy a korosztálya legjobbjai között is abszolúte megállja a helyét.

Tehát annyi biztos, Balázs óriási ígéret, hosszú távon is hatalmas potenciál rejlik benne,

de nyilván nem szeretnénk rá plusz terhet tenni. A legfontosabb, hogy fejlődjön és élvezze a dartsot. Mivel még kamaszkorú, az elmúlt egy évben például húsz-huszonöt centit nőtt, amely dartsban rengeteg számít, és nyilván ennek megfelelően kellett alakítania a dobásán."

Hozzátette, hogy egyébként nem csak arról van szó, hogy Szoták lenne az egyetlen igazán reményteli hazai játékos, hiszen a tavalyi ifjúsági Eb-n csapatban sikerült ezüst-, párosban pedig bronzérmet szereznie a magyar különítménynek.

„Mindezek alapján azt hiszem joggal kijelenthető, hogy az ifjúságiak között a mieink egyértelműen az élvonalba tartoznak nemzetközi szinten is."

(Kiemelt képen: Szoták Balázs (balról a második) nyerte a WDF Budapest Open Masters-versenyét az ifjúságiak között Forrás: Magyar Darts Szövetség)